"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

8. helmikuuta 2019

"On suklaajuoma Viri naminam!"

On taas Salpausselän kisaviikonloppu.
Monia muistoja näistä tapahtumista on kirjattu muistiin useampaankin kirjaan. Huimien urheilusuoritusten ja pakkasessa palelun lisäksi muistoissa säilyy kisoissa syöty herkkuruoka ja -juoma. Vuosien myötä ruokavalikoima on muuttunut, on lähdetty hernekeitosta ja nakeista ja päädytty makkaraan, grillikanaan, ranskanperunoihin ja hampurilaisiin.
Yksi juoma on kuitenkin se mikä muistetaan jo makunsakin puolesta, ja se on suuta polttava kuuma Viri kaakao.

Vanhempi sukupolvi muistaa jo 50-luvulta Virin edeltäjän Kaakao-Milkkan, jota Virin tavoin myytiin lasipullossa. Juomat valmistettiin Lahdessa Vientikerman tehtaalla, joten kuljetus kisamonttuun oli nopeaa ja vaivatonta.

Kuva: Kansalliskirjasto


Mutta keskitytään tuohon tutumpaan Viriin.


Virin myyjinä oli paljon koululaisia jotka saivat kivan ehkäpä ensimmäisen oikean tienestinsä. Lasipullon myynti suuressa ulkoilmatapahtumassa ei kuulosta kovin hyvältä jutulta, mutta tyhjien pullojen keräys toimi hyvin kun palautetuista pulloista sai rahaa, joten myös pullon keräilijöitä kisa-alueella riitti. Taisi olla kilpailuakin kuka ensimmäisenä nappaa lumihangessa lojuneen pullon. Ei varmasti montaa pulloa ehtinyt menemään rikki.
Pulloja myytiin useita kymmeniä tuhansia kisaviikonlopun aikana, joten tehtaalla saatiin paiskia töitä ylitöinä jotta uunituoretta herkkua saatiin jatkuvasti myyntiin.
Kun tehtaan lasipulloihin pakattujen muiden rasvasekoitteiden aika alkoi mennä ohitse 70-luvun alussa, pullottaminen loppui ja Viriä alettiin pakkaamaan keltaruskeaan tetraan. Myynti kisoissa jatkui kuitenkin samanlaisena kunnes kaupallisuus ja kilpailuttaminen astui kuvioihin. Viri hylättiin kokonaan niin että vuoden 1978 MM-kisoissa ei enää Viriä myyty, ja sen valmistus lopetettiin. Kaakaomarkkinat kisoissa valtasi Valio Milkkis juomallaan.

Lahden Vientikerman tehdasrakennus
Yli 100 vuotiaan lahtelaismeijerin toiminta päättyi vuonna 2016 ja näytepakkauksia ym. kuvamateriaalia luovutettiin Lahden kaupunginmuseolle. Lahden museoilta jokunen Viri kuvakin löytyy.
Viri kaakaohan on meille tavallisille ei kisakävijöille tuttu kotitalouksistakin juomajauheena, ruskea tai sininen rataskuvioinen peltipurkki on keräilijöillekin nyt mieleen.


Ja sellaisena ohi aiheen huomautuksena, että Vientikerma on ollut minunkin työpaikkani aikoinaan, en tosin ollut siellä tuotannon puolella.Tämä lienee viimeisin pakkaus millaisessa Viriä myytiin. 


Kuvat: Lahden kaupunginmuseo
Tietolähteenä käytetty kirjaa Salpausselän kisat-Suomalainen kansanjuhla


Mukavaa kisaviikonloppua, telkusta katsotaan täällä ja muistellaan myös edesmennyttä mäkikotkaa.❤


Kisahumua 70-luvulla. Postikortti.


6 kommenttia:

Sesse kirjoitti...

Mulla on noita sinikuvioisia purkkeja keittiön hyllyssä, äidin entisiä :) Taidettiin tuota kaakaota juoda, tai ainakin pikkusisko on juonut...minä muistan että juotiin Van Houten (tai joku sellainen) kaakaota, joka ei ollut maitokaakaota, ja joka piti hyvin sekoittaa ettei tullut paakkuja :)

Merikaisla tuulessa kirjoitti...

Uusi lukija täällä, hei. Jopas on blogis täynnä nostalgiaa ja muistoja. Tuo sinivalkoinen purkki löytyi myös lapsuuden kotin hyllyltä, vaan mihin lie hukkunut. Tulipas mukava, muistokas olo. Terveisiä saaristosta! T: Merikaisla-bloggari

Millimari kirjoitti...

Minulla käytössä tuo sinikuvioinen purkki. Pidän siinä edelleen kaakaota, van Houtenia.

Jere Ahokas kirjoitti...

Äitini työskenteli 30 v. Vientikermalla ja kun tehdas loppui 2016, minulle jäi muistoksi paljon tyhjiä mallipakkausia, joukossa oli myös Viri kaakao purkki, jossa oli sisältö tallella ja etiketti ja sinetti paikallaan :) Edelleen purkki on kotona paraati paikalla :) :)

n i n n u kirjoitti...

Mä olen myös ollut töissä Vientikermalla, jos äitisi nimi on Tiina niin tiedän henkilön.

Jere Ahokas kirjoitti...

Juu on Tiina :)