"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

25. helmikuuta 2020

Historiaa henkareissa

Olen keräillyt kirpputorien ilmaislootista paloja suomalaisesta vaatetusteollisuudesta, tehtaille, tuotemerkeille tai liikkeille nimikoituja henkareita.
Onko näistä mikään yritys enää jäljellä ja toiminnassa, katsotaanpas. (Tietoja etsitty netistä, joten faktapohja on sen varassa.)

 • Naisten pukutehdas Oy, Lahti. Tämä on vielä hyvinkin toiminnassa, konttori sijaitsee Hollolassa, mutta tuotantotilat on jo purettu ja tilalla on K-Supermarket. Kaikki ompelutyö tehdään ulkomailla. Heidän nykyinen brändinsä on olla palveleva housukauppa. Mutta minä muistan tehtaan siltä ajalta kun tuotemerkkinä oli Nina & Pii, joka oli isoin kirjaimin kirjoitettuna myös tehtaan ulkoseinään, ja minun tätini oli ompelijana siellä.
 • Story. Oli Keskon tavaramerkki, muistan esim. Story toppavaatteet 80-luvulta. Yrityskaupan myötä Story siirtyi Luhdalle.
 • Merry Finn. Artella Oy:n tuotemerkki. Kirpputoreilta löytyy vielä paljonkin Merry Finn leninkejä ja mekkoja. Kouvolassa sijainnut Artella lopetti 1991.
 • Soili. Lahtelainen naisten vaatetustehdas Soilituote ehti toimia 50 vuoden ajan, konkurssi lopetti toiminnan v. 2017.
 • Suoma-Tyylikkään naisen tunnus. Suomalainen Mallihuone Oy, naisten takkeja, toiminta päättyi 1986.
 • Kausi-asu. Vanha perinteikäs lahtelainen vaatetusliike, oli aikoinaan Lahden suurimpia muotitaloja, lopettanut 2001. Kausi-asusta on minullekin ostettu vaikka ja mitä vaatteita. Myös äitini tykkäsi shoppailla siellä.
 • Mintop. Kouvolassa toiminut vaatetustehdas, lopetettu.
 • Kaunotar. Turkulainen naistenvaatetehdas lopetti 1990.
 • L-Kolttu Oy. Tällä yrityksellä näyttäisi olevan vielä jotain toimintaa?, kotipaikka Myrskylä, perustettu 1966.
 • Tiklas Finland. Oli Suomen suurimpia vaateyrityksiä, konkurssi 90-luvulla.
 • Finnkarelia. Virke Oy:n tuotemerkki. Orimattilalainen Virke ajautui konkurssiin v. 2011.
 • Salonne. Ollut sekä vaatetusliike että ompelimo Salossa. Hienoja vintageleninkejä. Minullakin yksi luomus vaatekaapissa.
 • Centrum. Oli E-liikkeen tavarataloketju. Tuttu, aina käytiin kaupunkireissulla myös Centrumissa, vaikka Sokos oli kuitenkin meidän kauppa.
 • Vanessa. Oli Rissanen Oy:n tuotemerkki, muistetaan puuvillakankaisista printtikuvioisista mekoista, 90-luvulla loppui myös Rissasen toiminta.
 • Luoman pukutehdas Oy, Lahti. Ei löytynyt juurikaan tietoa, mutta lopetettu. Ainakin Barbarella oli heidän tuotemerkkinsä. Henkarin toisella puolella lienee mainittu toinen tuotemerkki X Riitta.
 • Riti. Ky Riti Tuote Heinola Finland. Ei löytynyt mitään tietoa.
 Olipas kiintoisa aikamatka!

Uusikaupunki, Centrum, avajaispäivä 1966
Kuvaaja: valokuvaamo Varjus, Uudenkaupungin museo

Tässä kuvassa on yksi tuon ajan lastenhoidollinen piirre. Lastenvaunuja ei otettu sisälle kauppoihin (eikä siis vauvaakaan), tavanomainen näky oli vaunurivistö kaupan ovensuussa. Jos vauva alkoi vaunuissa itkemään ja ohikulkija sen huomasi, saatettiin kaupassa alkaa huhuilemaan äitiä kenellä vauva ulkona sinisissä vaunuissa, vauvasi itkee
Oi aikoja, nyt jos tapaisi vauvan yksin kadulla vaunuissa, ohikulkijalla tulisi huoli ja soitto hätäkeskukseen lähtisi hyvin pian.


5 kommenttia:

Eila kirjoitti...

Eipä ole tullut koskaan mieleen tuo henkareitten mukana kulkeva historia. Itselläni on joitakin puisia henkareita, joissa on kultakirjaimin vaatetusliikkeen nimi. Mutta muoviset ovat olleet minulle "vain muovisia". Täytyy katsoa tästä lähtien, että minkälaisesta ripustimesta paitansa ottaa kaapista; varmaan on tuotemerkkejä niissä, kun olen niitä kauppojen hylkykoreista pelastellut nuukuuksissani.

pike kirjoitti...

Tuossa luettelossa oli muutama tuttu liike,kun itse on elänyt noita aikoja, luetteloa voisi vielä jatkaakkin.

kaari3 kirjoitti...

Nostalgia pamaus! Muutama nimi ja tuote olikin tuttu. Mutta eniten ihastuin tuohon vauvojen ulkonukuttamiseen ja miten luottavaisia ja rehellisiä suomalaiset olivat. Ovat tietenkin nykyisinkin jos muuhun maailmaan vertaa, mutta ei niin hellää <3

kaari3 kirjoitti...

Nostalgia pamaus! Muutama nimi ja tuote olikin tuttu. Mutta eniten ihastuin tuohon vauvojen ulkonukuttamiseen ja miten luottavaisia ja rehellisiä suomalaiset olivat. Ovat tietenkin nykyisinkin jos muuhun maailmaan vertaa, mutta ei niin hellää <3

Morphinea kirjoitti...

Sain aikanaan käsiini nahkatakin jossa luki design Ritva Sauso Ky Riti tuote Heinola. Mitään tietoja en kys. firmasta ole löytänyt. Nahkatakkeja/teddyvuorisia takkeja näkyy sillointällöin kirppareilla.