"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

14. heinäkuuta 2011

Silmänlumesiivooja

                                                                                   Avotakka 1971

Kotimainen Matto-Mikko, äänetön apulainen, joka puhdistaa lattia- ja mattopinnat.
Sisällä on harjasosa, joka pyörii mattoharjaa edestakaisin työnnettäessä ja samalla kerää roskat tyhjennettävään säiliöön. Tasainen edestakainen käyttöliike oli hallittava, äkkinäiset nykäykset nimittäin tiputtivat roskat säilöstä lattialle !

Mattoharjoista povattiin myyntimenestystä sitä mukaa kun kokolattiamatot yleistyivät. Mutta eihän tuo pölynimurin veroinen ollut, pintapuolisesti puhdisti vain. Mutta oiva korvaaja perinteiselle harjalle ja rikkalapiolle.
Minä muistan Matto-Mikon erityisesti mummolasta, pölynimurittomasta taloudesta.


19 kommenttia:

BellaGodiva kirjoitti...

Meikä on joskus jossakkin kokeillut tuollaista vekotinta, ja mielestäni se toimi hyvin! ehkä hallitsin oikean tavan käyttää sitä :)

Juhannusruusu kirjoitti...

Samanlainen muisto minullakin mummolasta.

zanne kirjoitti...

Meilläkin oli tuollainen Matto-Mikko, joka oli vielä oranssi! :-9

Anonyymi kirjoitti...

Omalla mummolla myöskin samanlainen, imuri kun ei kuulunut siihenkään siivouskalustoon :)

Maija kirjoitti...

Äitini osti kirpparilta juuri tuollaisen vaaleansinisen matto-mikon. Hyvin sillä siivoaa saunakammarin ison villamaton. Itsekkin varmaan ostaisin jos jostain löytäisin. Olin muinoin siivoojana eräässä toimistorakennuksessa, työvälineisiin kuului myös matto-mikko. Sillä oli hyvä siivota eteisistä ne painavat kumipohjaiset kuramatot. Tosin pakkasella mattoa siivotessa sain siitä aina kauheita sähköiskuja. :-)

Olivia kirjoitti...

Matto-Mikko!!! Meillä oli kotona! Hyvin se putsasi räsymatot, mutta takertui niiden hapsuihin, jos ei ollut varovainen :)

NoJopas kirjoitti...

Vielä viime talvena tuli tälläistä käytettyä L&T:llä. :D En ollut aiemmin nähnytkään, ihan hyvin toimi maton kanssa.

Henni kirjoitti...

Meilläkin oli tuollainen mummolassa.

Anonyymi kirjoitti...

Meidän mummulassa oli tuollainen punainen :)
T:Heta

meritähti kirjoitti...

Matto-Mikosta en tiedä mutta nuo punaiset puukengät on aivan ihanat!

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Tosiaan, joskus tuohon olen minäkin törmännyt. Entisen työpaikkani siivouskomerossa lymyili tällainen laite kaikkien uusien siivousvälineiden joukossa ja minä onneton sitä yritin käyttää ja lopputulos oli sama kuin sinunkin, roskat pamahtivat säiliöstä ulos. Kukahan sitäkin oli säilyttänyt siivouskomerossa, mene ja tiedä, mutta kokeillut tosiaan olen...:)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tästä ihanasta blogista ja ennen kaikkea siitä, että päivität ahkerasti! Parin vuoden ajan täällä on tullut poikkeiltua ja aina voi olla varma, että jotain uutta kivaa on aina luvassa :) Matto-Mikosta ei kyllä ole muistikuvia ;)

pikkupikkuriikki kirjoitti...

Mijenkin mummolla oli tuollainen ja mulla on tuollainen..oman oranssin ostin kirpparilta joskus vuosi sitten ja mummoni oma oli just tuon värinen sininen... =)

Hanna - RamSamSaa kirjoitti...

Me ostettiin vanha talo vähän aikaa sitten ja komerosta löytyi sininen MattoMikko ja Voltan oranssi imuri :)

Anonyymi kirjoitti...

Mummon mökillä tuo on ja edelleenkin käyttökuntoinen, riepumattojen kanssa toimii ihan hyvin. Näppärä vehje pikasiivoukseen. Terv. Lea P.

Sanna kirjoitti...

Mummulla oli tuommonen punainen matto-mikko!!!
En tiedä mihin joutui kun mummusta aika jätti... todennäköisesti roskiin kun sukulaiset siivosi ja mun pyyntöjä ei pätkääkään kuunneltu mitä toivoin mummulta "muistoksi".
Löysin tämän blogin vahingossa ja tämä on kertakaikkiaan IHANA!!! Paljon on semmoista tavaraa mitä on omassa lapsuudenkodissani ollut silloin 70-luvulla... :)

PikkuBertta kirjoitti...

Mullakin on ollut tuollainen,joskus 60-luvulla...muutama päivä sitten näin kirpputorilla samanlaisen,muistojahan se herätti,mut jätin kuitenkin sinne...

Texu kirjoitti...

Ihana blogi. Pitää tulla uudelleen paremmalla ajalla. Meillä on mökillä (miehen suvun) tällanen matto mikko, siellä se nurkassa kivasti kököttää en oo kertaakaan kokeillu, pitäsköhän ens kerralla mökkeillessä ihan vaan vaikka mallin vuoksi kokeilla.

apuri kirjoitti...

Olen säilyttänyt mummon Matto-Mikon ja nyt löytyi käyttöä. Vein vanhalle tädille lainaksi. Kevyt työnnellä kun imuri on liian raskas käsitellä. Saa hyvin matoista pölyt ja muruset pois siivouksten välillä. Toimii kyllä parketillakin. Ihana työkalu ja ilahdutti vanhusta. Tulee siivotun tuntu, hän sanoi.