"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

2. joulukuuta 2016

Eva Taimin joululiinat


Uusimmassa Antiikki & Design -lehdessä kyseltiin vanhojen tuttujen joulunpunaisten liinojen alkuperää.
Olen myöskin pähkäillyt samaa, koska näitä liinoja on todella paljon kirppareilla myynnissä (olleet siis aikoinaan yleisiä), ja selvästi kuuluvat samaan "sarjaan."

Jouluiset kaitaliinat ovat tekstiilitaiteilija Eva Taimin suunnittelemia Vaasan puuvillalle 50-luvun alkupuolella. Liinat myytiin metreittäin kankaasta jossa vuorottelivat kaksi eri mallia. Kauppias leikkasi rullasta tarvittavan liinamäärän pilkkuviivaa pitkin. Näin liinojen reunahuolittelu jäi itselle.

Olen löytänyt neljää kuosia, olisikohan tässä kaikki.
Meillä kotona on liina jossa kuusia ja tonttuja, ja äitini muisti aivan oikein että on "ainakin 50-luvulta."

P.S. Tuossa Antiikki lehdessä on myös kiva juttu Weisteen tuotannosta. Minäkin olen löytänyt lisää piipunrassisia tonttuvanhuksia.

5 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Minullakin on näitä paljon pyörinyt. Yksi tahrainen pääsi viime vuonna pikkuneidin joulumekkoon :)

PiipeA kirjoitti...

Toinen liina vasemmalta on tuttu ja se löytyy kodistamme. Tänäkin jouluna liinalle löytyy käyttöä.

tintti kirjoitti...

Kiva saada tietoa rakkaasta enkeliliinastamme :) Se oli lapsuudenkodissani joka joulu pöydällä ja nyt periytynyt minulle. On jo pehmeäksi kulunut, mutta niin ihania muistoja mieleen tuova.

Piri kirjoitti...

Kyllä noita samoja liinoja on vielä ainakin yhtä mallia, jossa nurkissa on kynttilät ja keskellä olkitähdet. Äitimme liinoja kun jaoin siskoni kanssa, niin minulle jäi tonttuliina ja siskoni sai kynttiläliinan. Minäpä voin lähettää sinulle vaikka sähköpostin kautta kuvan, jonka tulin ennen liinojen jakoa ottaneeksi.

Unknown kirjoitti...

Lapsuudenkotonani on tuollainen tonttu+kuusi-liina, ja muistan sen olleen meillä aina. Äiti sanoi, että oli ommellut sellaisia n. -57-vuonna.
Olen syntynyt 1959. Ja nyt äsken ostin kirppikseltä samanlaisen hyväkuntoisen 1 €:n hintaan.