"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

3. marraskuuta 2015

Markkinapallo


Kuhinaa Kauppatorilla vappuna 1976.
 Kuva: Hgin kaupunginmuseo, Volker von Bonin
  
 
Lapsuuden "markkinaherkku" putkahti jostain nettikeskustelusta esiin. Paperiin pakattu sahajauhomötikkä, jota pompotettiin siitä roikkuvasta kuminauhasta.
Sanovat jojon edeltäjäksi. Tuttu on sikäli että muistan pallon, mutta ei kuulunut kyllä meillä markkinatuliaiseksi, vinguin mieluummin muun krääsän perään.
 
Kuva: Helsingin kaupunginmuseo 1970

Kummatkin kuvat ovat Finnasta, onko tuttu? Sieltä löytyy ihan mitä vaan vanhaa ja uudempaa, museoihin arkistoitua materiaalia.


7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Finna -nevahööd mutta kiitos vinkistä!
Markkinapallo voih. Hartolan markkinoilla noita myi vielä 90-luvun alussa koju, jossa oli aina sama pyöreä kulahtanut kyltti "Seija myy halvalla". Sitten, kun oli ensimmäinen vuosi ettei Seija ollut enää paikallaan, kyselin siinä paikalla olevalta firmalta ja muistaakseni se oli kai joku jatkaja. Tai ainakin, kun muistelin juuri markkinapalloa, hän kertoi, missä ne tehtiin ihan käsityönä ja että sisällä todellakin oli vain sahanpurua. Missäköhän ne tehtiin, Lahdessa, Heinolassa...?

n i n n u kirjoitti...

Netistä löytyy jotain tietoa markkinapalloista. Ilmeisesti myydään vieläkin.

Rinotinto kirjoitti...

Minullakin oli lapsena tuollainen!!!

mustakissa kirjoitti...

Juu muistan nuo markkinapallot - ja joka kerta se piti viimeltään avata ja katsoa, vieläkö on täytetty sahajauholla,,,;)

Anonyymi kirjoitti...

Iso kiitos sinulle Finna-vinkistä. Muutamassa minuutissa olin jo ensimmäisellä visiitilläni bongannut sieltä useita kuvia isovanhemmistani eri ikäisenä (n. 1-25v), heidän vanhemmistaan ja jopa isoisäni isoäidistä!

Vietimme isänpäivänä pitkän tovin 72v isäni kanssa selailemalla kuva-arkistoa. Hän oli aivan liekeissä tunnistaessaan monia vanhoja sukulaisia, muita tuttuja ja maisemia lapsuudestaan.

Tiina

Anonyymi kirjoitti...

Olisikohan Lahden torin markkinapalloilla karjalaistausta, vähän samalla tavalla kuin markkinarinkeli oli 'viipurinrinkeli'. Muistan värikkäästä langasta ja paperista solmitut markkinapallot ja niitä myyvät vanhat miehet. Markkinapallot olivat 60-luvun puolivälissä jo vähän vanhanaikainen juttu kuten värikkäät markkinakepit. Värikäs tuulihyrrä oli se meidän markkinatuliaisjuttu. Takatorilla oli kaikenlaisia muovileluja myyviä kojuja. Lelukauppa numero ykkönen oli Sokos, mutta kotimatkalle piti mennä Aleksilla elokuvateatteri Ilveksen vierellä olleen lelukaupan ikkunan kautta :)

n i n n u kirjoitti...

Kiitos Lahti muistelusta.