"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

20. lokakuuta 2014

Tukka hyvin - kaikki hyvin


"Älä sure hampputukka, Silkki-Leena näyttää Sinullekin kuinka Hiuksilla hurmataan."

Jottei unohtuisi, 70-luvulla pesimme hiuksemme ainakin näillä tuotteilla: Silkki-Leena, Miss, Jane Hellen, XZ, Wella, Vita Plus, Hellä Mietonen, Kolestral, Vitamiinishampoo, Olut-shampoo, Alberto Balsam, Koivushampoo, Ole hyvä, Elvital, Kastehelmi, Evian, Timotei, Elinvoima, Päivittäin, Selena, Erittäin Hieno Suomalainen shampoo, Linna.

Kun pinnistelee, muistaa paremmin miltä se saunan ikkunalla ollut shampoopullo näytti kuin että mikä sen nimi olisi ollut.

1976
Uusimmassa Hus&Hem Retro -lehdessä on juttua ihan legendaarisista Carmen lämpörullista. Hauskassa nostalgiakuvassa mies rullailee niitä naisen hiuksiin.

V. 1963 Tanskassa kehiteltyjen rullien kehuttiin olevan paras keksintö sitten kamman, sensaatiomainen menestys kaikkialla maailmassa !
Rullat laitettiin kuiviin tai vähän kosteisiin hiuksiin 10 minuutiksi. Jos hiukset olivat oikein paksut, lisälämpöä puhallettiin vielä kuivaajalla. Ennen aukikampausta hiukset saivat hiukan jäähtyä.

Youtuben syövereistä löytyi vanha mainos Carmeneista:


 Videolinkki

Onhohan rullat vielä äidillä tallella? Meillä oli kotona sellainen työnjako että jos oli tukanlaittoa (paremmat juhlat esim. häät), niin mummo laittoi äidille Carmenit ja mummolle tuli tavalliset paplarit. Minä vahtasin silmä tarkkana milloin rullien punainen merkkipiste on tummunut osoittamaan käyttövalmiuden.

60-luvun naisten tukkamuotia hallitsivat hillityt naiselliset nuttura- ja rullakampaukset sekä tupeeraukset, jotka olivat käsitelty lakalla kiiltävän koviksi.
70-luvulla hiukset olivat pitkät tai puolipitkät, luonnollisemmat, ilmavammat "tuulen tuivertamat". Salaiset aseet olivat fööni ja höyrykiharrin. Oli hiusmalli mikä tahansa, sitä pehmennettiin föönaamalla tai kihartamalla. Pitkää otsatukkaa oli helppo taivutella.
Suorat hiukset leikattiin polkkamalleiksi ja latvat taivutettiin kihartimella sisään- tai ulospäin. Jakaus oli keskella tai sivulla.

1976

Oma juttunsa olivat peruukit. Vaikka omisti mitä upeimmat hiukset, ne piilotettiin peruukin alle muodin mukaan. 70-luvun edetessä peruukit koettiin kuitenkin jo vanhanaikaisiksi, mutta sen sijaan permanentti alkoi tulla muotiin.

Miesten hiukset olivat pitkähköt ylettyen reilusti korvan päälle, kokonaisuus täydentyi pulisongeilla ja parralla. Hippityylin suosijat kasvattivat pitkän tukan.

10 kommenttia:

Outi ♥ kirjoitti...

Noista paplareista tulee aina mieleen äitini, joka edelleen laittaa joka ikisen hiusten pesun jälkeen paplarit yöksi päähän. Jaksan ihmetellä aina vaan, miten hän pystyy nukkumaan ne päässä koko yön. Itse en pystyisi. :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi, Linna-shampoota on pakko välillä ostaa kotiin - tulee ihan lapsuus ja mummolareissut mieleen siitä tuoksusta! <3

En ole koskaan törmännyt tuollaisiin Carnen -lämpörulliin, mutta mulla on käytössä yhä varmaan 15 vuotta sitten kirppikseltä löydetyt mahtavat lämpörullat. Ne on vaaleanpunaiset ja niissä on vettä sisällä ja ne kuumennetaan kattilassa kuumiksi ja sitten vaan rullataan hiuksiin. Tulee tosi hyvät kiharat! Kaverilla on samanlaiset oranssit rullat! =) Miltähän vuosikymmeneltä mahtavat olla, oletko törmännyt tuollaisiin katalogeissa?

Metsäntyttö kirjoitti...

Muistan kuinka minäkin useamman kerran kiharsin erään naapurintytön tukkaa tuon viimeisen kuvan tapaan, hänen tansseihin lähtiessään, koska hänellä ei silloin ollut omaa kiharrinta. Aika oli 70-luvun loppua silloin.

mustakissa kirjoitti...

Kiitos tästä tukkapläjäyksestä:) Nimim. Hampputukka=D

Anonyymi kirjoitti...

Moikka!
Meiltä löytyy vielä toimivat Carmenit. Vähän on osasta neste haihtunut sisältä.
t. Heidi

PS. Mikä sen punapohjaisen valkosydämisen kankaan kuosin nimi ja suunnittleija olikaan? Meillä on mökillä sitä essu ja nyt kaksi peltipurkkia.

n i n n u kirjoitti...

Finlaysonilla on kuvailemasi Onni sydänkangas, Arja Mattilan.

Anonyymi kirjoitti...

Just se. Kiitos!

Irja Viirret kirjoitti...

Hurmaava juttu:)

Unknown kirjoitti...

Vita Plus oli kaikkein paras hoitoaine hiuksille! Mikään nykyinen ei vedä sille vertoja. Tiedätkö mikä firma sitä valmisti? Oliko suomalainen tuote?

n i n n u kirjoitti...

Luullakseni oli suomalainen, katselen kun osuu jostain mainos silmään.