"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

3. tammikuuta 2014

Farkkuilmiö


1975
Farkkujen haluttiin haalistuvan pesuissa,
 myöhemmin niitä alettiin myymään jo valmiiksi haalistettuina (kivipestyinä.)

Suurinta farkkubuumia Suomessa elettiin 70-luvun puolivälissä, markkinoilla oli yli 200 eri farkkumerkkiä.
Kotimaisia farkkuvalmistajia oli useita ja ulkomailta tuotiin lisää menestyviä merkkejä. Olimme sinistä kansaa päästä varpaisiin, farkuista oli tullut massamuotia ja pakkomielle, ja ne hyväksyttiin vaatteeksi kaikenikäisille, ja melkein joka paikkaan.
Vuosikymmenen aikana housujen malli ehti muuttua moneen kertaan, mutta 70-lukua parhaiten kuvaavin on liehuvalahkeinen housumalli.

Farkkumerkillä oli väliä, farkkuihin oltiin valmiit käyttämään vaikka suurin osa kesätienesteistä, jotta sai sen tietyn (kalliin)merkin.
Farkkukangas ei ollut pelkästään sitä tuttua sinistä, vaan oli raikkaita värillisiä ja valkoisia farkkuvaatteita myös. Varsinkin lapsilla käytettiin näitä värillisiä.


Farkkujen sponsorointi musiikin ja musiikki-idoleiden avulla oli polkaistu jo Jameksien aikaan käyntiin, mutta harjakorkeuteen sen nosti suosikkibändi Hurriganes. Beaversin Matti Majavan kanssa solmima sopimus vauhditti merkin myyntiä, ja farkut samaistettiin enemmän tai vähemmän bändin imagoon. Beaversia saatettiin jopa luulla Hurriganesin keksinnöksi.

Myöhemmin Hurriganes teki yhteistyötä myös MicMacin kanssa.

ESS 1975

Youtubesta löytyy aika paljon vanhoja farkkumainoksia, katsokaapa esim.
tämä LOIS mainos, joka kuvattu Suomessa, on kaunista Helsinkiä ja Lappia, sitä perisuomalaista. (Lois on espanjalainen farkkumerkki.)
Kotimaisena videona esim. Seppälän Saints.

Tässä alhaalla koottuna farkkumerkkejä, malleja, kotimaisia, kotimaassa lisenssillä valmistettuja (lyhenne: li) sekä ulkomaalaisia täällä myytyjä noin 70-luvulla olleita ja käytettyjä.
 
Suosituimpia merkkejä olivat: Lee, Levi´s, Beavers, MicMac, Lee Cooper, Wrangler, Falmers.

James, Harlem Mattisen teollisuus

Rica Lewis (li), Indiana Luhta

Wanted  Reima

Rancher Tiklas

Gringo, Warrick, Free Eagle, Golden Eagle, Wrangler (li) Iki-Asu

Lee Cooper (li), Very Nice (80-luvun alku)  Blueman

Lovers Essilä

MicMac (Suomi)

Jeans Machine, Saints  Seppälä

Beavers (Suomi)

J.A.P (Suomi)

Laredo Farmariteollisuus

BeeGee (Suomi)

Lucas

Dallas (tehtiin Beaversin tehtailla.)

Rodeo

Arizona

Lois

Game Mimika Lipsanen

Lee

Levi´s

Falmers (englantilainen, tehdas myös Suomessa, Lahdessa.)

Dobber.

Mustang

Beat Evald Virtanen Oy (Ewald Oy)

La Paz  Gefa (ruotsalainen, mutta tehdas myös Suomessa.)

Lasso, Weekend ja Landlubber (80-luvun alku) SOK vaatetustehdas

Oklahoma, West Point, New Step OTK vaatetustehdas

Lisäksi monet muut vaatetehtaat tekivät farkkuvaatteita muun vaatetuotannon ohella kun menekkiä oli,  näitä pieniä en ole listaan laittanut, usein farkut kulki pelkällä tehtaan nimellä.
 
Tietolähteet: internet, vanhat lehdet, myyntiesitteet, mainokset, tuoteluettelot. Kirjat: Farkkukirja, Reilusti ruskeaa, Kansakunnan vaatettajat, Hurriganes.


Nyt Suomessa on enää yksi suuri farkkutehdas M.A.S.I Company (ent. Blueman), 2000-luvun alkupuolille sinnittelivät Lahden Farmariteollisuus (jonka yhtenä perustajana v. 1968 oli  Paola Suhosen isä)  sekä iisalmelainen Iki-Asu.

 

Farkkuvaatteita kolmelta suomalaiselta valmistajalta
 v. 1975 Anttilan luettelon kannessa.5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,
tässä farkkuinen muisto 70-luvulta. Kummisetäni oli töissä ompelukonemekaanikkona Falmersin tehtaalla Lahdessa. Kerran sain upean lahjan: farkkukangaspakkojen loppuja ison laatikollisen! Mikä aarre ompelua harrastavalle teinille. Tein kahdet omat farkutkin.

Janina kirjoitti...

Hei ninnu!
Mä olisin myymässä la paz merkkistä aitoa farkkutakkia ja mietiskelinkin että mitä hintaa mä viittisin antaa sille (:! Osaisitko arvioida hintaa sille takille (:? Takki on -80 luvun alkua (:!!! Odottelen innolla vastaustasi! ^-^

n i n n u kirjoitti...

Heippa, enpä oikein osaa sanoa farkkukamojen hintoja. Kunto vaikuttaa paljon. 10-20euroa? Jos olisin keräilijä, tai haluaisin juuri sen takin niin maksaisin ehkä tuon verran.

Aimo Kakkinen kirjoitti...

Aarne Tanninen diggaa Laredo farkkuja.

Eila kirjoitti...

Minulla oli 70-luvun alkuvuosina paikkataskuiset Falmersit. Hienot, kuin mitkä. Mutta jostain syystä ne venyivät ja venyivät leveyssuunnassa. Jouduin pienentämään niitä vähän väliä. En koskaan keksinyt, mikä niiden ongelma oli. Vuosia niitä käytin, joten laatu oli kyllä kohdillaan siinä suhteessa!