"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

1. kesäkuuta 2009

Puuhastelun vuosikymmenAvainsanat: sisusta, uudista, maalaa, rakenna, askartele, ompele, neulo.

Tämä kaikki oli rahansäästöä ja vapaa-ajan harrastetta, tekemisen iloa.
Naistenlehdissä käsityöohjeita ja sisustusohjeita oli valtavasti, lehtien leikkuupalveluista ja materiaalipalveluista sai tilata vaatteiden kaavoja ja rakennustarvikkeita, olipa puuhastelijoille oma lehtensäkin tee itse, perustettiin 1972 ja lopetettiin 1978.
(Lehti mikä nykyään ilmestyy samalla nimellä on tanskalaisesta lehdestä käännös, ja eri lehti.)

Silloin nikkaroitiin omin kätösin isojakin huonekaluja, olihan markkinoille tullut materiaali josta syntyi nopeasti uutta, lastulevy.
Kuvioiduilla tarramuoveilla uudistettiin pintoja, kaakeleihin liimailtiin kukkatarroja, tapetoitiin, paneloitiin seiniä.
Myös kodin tekstiilit ja vaatteet syntyivät vielä usein itsetehtyinä. Tyypillinen ompelus oli esim. virkattu tai tilkkupalasista ommeltu päiväpeitto.Paikatut vaatteet olivat suorastaan muodikkaita.
Ja muutenkin vaatteita tuunattiin uuteen uskoon esim. koristenauhoilla ja kirjomalla. Aikuisten vaatteet muodistettiin lapsille sopiviksi. ”Isän poplarista pojalle maihinnousutakki.”
Vanhat villapuserot purettiin ja lanka käytettiin uudelleen toiseen neulontatyöhön. ”Kun hyvät villalangat maksavat toistasataa markkaa kilo, älä vähättele purettua villalankaa.”
Kilottain myytävistä nahkatilkuista ommeltiin laukkuja ja minihameita.


Ristipistotyöt, posliinin/lasinmaalus, ja kaikenlainen muu askartelu oli muodikasta, esim. mäntylastuista väkerrettiin lampunvarjostimia ja koriste-esineitä,
uusia askartelutekniikoita ja materiaaleja tuli markkinoille.
Joulukranssit oveen tehtiin puolukanvarvuista, pieniä mattoja virkattiin muovilangasta, kudottiin kangaspuilla, tehtiin ryijyjä.3 kommenttia:

Katja kirjoitti...

Kirpparilla oli jokin aika sitten noita myynnissä, ilmeisesti alkuperäisessä kansiossaan. Tovi minulla meni kun selailin. Nyt harmittaa etten ostanut, hinta kun ei päätä huimannut.

Sande kirjoitti...

Nuo Tee Itse-lehdet on aivan ihania. Ostin taas muutaman, kun kävin viikonloppuna kirppiksellä. :)

Possumamma kirjoitti...

Onneksi toi itsetekeminen & vaatteiden & tavaroiden uudistaminen (=tuunaaminen;D ) on alkanut olla taas suosiossa; tympii nääs tää kertakäyttömaailma! Sekä se, että jokaisen koti on täynnä niitä ihan samoja kippoja, keppuja & kransseja, jotka sitten mitä luultavimmin kipataan kaatopaikalle, kun suurin villitys on mennyt ohi / sisustustrendi muuttuu.