"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

8. heinäkuuta 2009

Suomalaista PMK laatua


Monissa vanhojen tekstiilien (esim. pyyhkeet, pöytäliinat, lakanat, kankaat) mainoskuvissa törmää tuohon kirjainyhdistelmään ja mottoon ”Suomalaista PMK laatua”.
Niin mikä PMK ?
Kyseessä ei ollut mikään yksittäinen valmistaja vaan myyntiorganisaatio, Puuvillatehtaitten Myyntikonttori. Mukana oli suurimmat kuusi puuvillatehdasta. PMK perustettiin hoitamaan puuvillatehtaiden yhteistyötä ja tehokasta monenlaista markkinointia, mm. ulkomainokset, lehtimainokset, tv-mainokset.
PMK:n kuosit markkinoitiin ilman tehdaiden ja suunnittelijoiden nimiä, tällä pyrittiin tehtaiden tasavertaiseen kilpailutilanteeseen.

1975 PMK:n toiminta kävi tarpeettomaksi tehtaiden yhdistyttyä, sen jälkeen tehtaat kehittivät vientitoimintaansa itsenäisesti kukin omaan suuntaansa.

Meillä oli keittiössä kuvan vasemmassa ylälaidassa olevasta kukkakankaasta verhot.
Kuvat: tampere.fi ja 60-70-luvun Anttilan myyntiluettelot, Kotiliesi lehdet
3 kommenttia:

Lora kirjoitti...

Kuule, minä muka ihan varmasti muistan, että mummoltani saamissa pussilakanapakkauksissa oli vielä 90-luvun puolella tuo PMK-teksti Finlaysonin rinnalla? Voiko olla vai olisiko ollut kyseessä joku muu samantapainen kirjainyhdistelmä sittenkin?

Unknown kirjoitti...

Voi mitä knagasihanuuksia taas:) Mitäköhän sitä tästä ajasta säästäisi tulevaisuuden vintagekeräilijälle?! Jos voisi ja olisi tilaa siis:) Tuntuu et tämä aika on niin eri aikakausien sulatusuuni kaikessa, muodissa, rakennusarkkitehtuurissa.. Mitä omaa tässä ajassa on? Täytyypä oikein pohtia:D

Hannele kirjoitti...

Alin kukka pöytäliina näyttää tutulta. Löysin samanlaisen oranssin sävyisenä kirpparilta taannoin ja maksoin 0.50€, siinä oli yksi tahra ja reikä, mutta saa nähdä mitä siitä syntyy. :)