"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

14. syyskuuta 2015

Kulttuurihistoriallinen arvo romukoppaan


Olipa surullinen käynti entisessä Kujalan maatalousoppilaitoksessa Lahdessa. Itsekin kävin siellä kurssia 10 vuotta sitten ja hiljaiseksi veti nykytila.

Rakennukset on määritelty kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi ja kovastihan niitä taas yritettiin säilyttää. Hämeen Ely-keskus vaati rakennusten säilyttämistä, kuten myös Lahden museo. Koulutoiminnan lopettamisen aikoihin silloinen omistaja oli luonnehtinut rakennusten kuntoa käytön puutteesta johtuen huonoksi. Ely-keskus totesi lausunnossaan, että rakennusten huono kunto ei ole purkuperuste. Mutta maan tasalle menee niukasti äänin 5-4.
Siellä on useita rakennuksia, 40-50-luvuilta. Purkutöitä on edesautettu kiitettävästi, sillä rakennuksissa on tehty vuoden päivät järjetöntä tuhoa ja kaikki irtain varastettu. Upeita graffiteja myös huom! Tuntuu ihan siltä että vierailijoille onkin annettu "vapaat kädet" jotta purkamispäätös näyttää oikeutetulta. Nyt odotellaan kaupungilta purkutöihin määrärahaa, sillä rakennukset olisi syytä pian ihan oikeasti purkaa jo turvallisuussyistä.
Ei missään yhtään ehjää ikkunaa.
Koulutalon suunnittelivat arkkitehdit Aarne Hytönen ja Risto-Veikko Luukkonen v. 1958. Vieressä on samojen herrojen suunnittelema nelikerroksinen oppilasasuntola.
 

Koulutalo toiselta puolelta. Varkaat ovat kaivaneet maasta jopa kuparikaapelit ylös.
Ja ei kyllä käsipelin. (Kuvassa multakasat.)


Kävimme sisällä katsomassa ja kuvaamassa muutamassa valoisassa rakennuksessa, mutta nekin olivat jo ihan tarpeeksi karmivia. Yksin en missään nimessä olisi uskaltanut mennä. 


Arkkitehti Jalmari Peltosen suunnittelema Kivilinna v. 1950. Alkuaan talousrakennus saunoineen ja pesutupineen, nyt rakennuksessa oli pieni asuntokin.4 kommenttia:

Unikas kirjoitti...

Samaa tekevät Tampereen kulkutautisairaalan kanssa. Annetaan seistä tyhjillään kunnes on "pakko purkaa".

Karoliina kirjoitti...

Voi ei minkänäköistä jälkeä! Minä rakastan vanhoja maatalousoppilaitoksia, niitä on aikanaan tehty paljon ja niissä on oma erityinen tunnelmansa.

-Jouni- kirjoitti...

Sattuipas hassusti: klikkasin toisessa blogissa olevan linkkilistan mielenkiintoiselta vaikuttavaa otsikkoa ja päädyin näille sivuille ensimmäistä kertaa. Ja mitä löytyi, kuvia vanhasta opinahjosta - ja vielä ihan samat kuvat, joita itse otin käydessäni paikalla ma 14.9.

Tämä vain kertoo taas kerran sen kuinka vähän tässä maassa arvostetaan rakennusperintöä. Omistavalla taholla ei ole ollut asiaan mielenkiintoa koska ei ole vastuuta tekemisistä ja perseilijäsakki, joka paikan on tuhonnut ymmärtää asioista vielä vähemmän.

Todella vaikea ymmärtää miksi paikka on hylätty täysin.

n i n n u kirjoitti...

En tiedä mikä Lahtea oikein vaivaa, kun silloin 60-70-luvulla purettiin paljon kaunista, on sanottu että nykyaikana ei olisi missään nimessä purettu sellaisia rakennuksia. Mutta noinkohan on, niin hanakasti nytkin leka heiluu...