"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

2. lokakuuta 2012

Design tuhka-astiat


-Finnish design-
 

Aikaisemmin kun tupakinpoltto oli yleistä joka paikassa tapahtuvaa normaaliin elämään kuuluvaa, löytyi tuhka-astioistakin designia, joukossa nimekkäitä sen ajan suunnittelijoita. Wirkkala, Franck, Still, Aladin, Hopea, Tynell....
Tuhka-astioille oli kysyntää ja niitä tekivät kaikki lasitehtaat. Suuria eriä meni jo pelkästään ravintoloille ja hotelleille.
Kotikäyttöön joitakin kupposia tehtiin sarjan jatkoksi; näin pystyi kattamaan pöytään sekä saman sarjan astioita että saman sarjan tuhkakupin. Kaunista !
Tuhkiksia myytiin myös matkamuistoina paikkakuntatarroin, tai annettiin firman mainoslahjana.

Oiva keräilykohde, nämä tuhka-kupit !
Vielä löytää, mutta ovat kyllä katoamassa, kuten koko tupakanpoltto.

Aloitin oman keräilyni kuvan Häränsilmästä. Se on Kaj Franckin Nuutajärvelle suunnittelema pieni tuhkakippo, tuotannossa v. 1956-1971.
Värejä löytyy monen monta, myös isompaa kokoa oleva.
Tämä pieni on kuitenkin mielestäni söpömpi.

Kaikki värit kun keräisi, voi mennä kyllä kauan, koska etsin kirppishintaisia.
Vaaleansinisestä maksoin 5,50eur.

Alkuperäispakkaus ja lisää värejä, kuva: laatutavara.com

 

******...pssst....tulossa arvontaa.....******


6 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Myös meillä kotona on ollut juuri tuollainen tuhkis. Mun mielestä siinä on vielä ollut jonkun paikkakunnan tarra, eli on saattanut olla matkamuisto.

Nimetön kirjoitti...

Onpas nättejä! Kynttiläkippoina kävisivät hyvin. Ei arvaisi että ovat tuhkakuppeja oikealta tarkoitukseltaan. Onneksi kyllä nykyään ei ravintoloissakaan sisällä tuprutella :)

Bullukat kirjoitti...

Ihania nuo tuhkakupit. En ihan tarkkaan muista, oliko lapsuudenkodissani ollut metsänvihreä tuhkis juuri tuota sarjaa, tutulta ainakin näyttää. Meillä ei kukaan polttanut, joten aika outoa, että tuhkis löytyi. Olisikohan vielä tallessa? Voisin kinuta itselleni...

n i n n u kirjoitti...

Meillä oli kanssa mummolassa vihreä häränsilmä, mihin lie joutunut. Koristeena oli kukkapöydällä.

Nimetön kirjoitti...

"Meillä ei kukaan polttanut, joten aika outoa, että tuhkis löytyi. " Jos olet joskus 60, 70 tai 80-luvulla lapsuutesi viettänyt niin siihen aikaan monilla oli tuhkis olemassa ihan vieraita varten vaikkei kukaan olisi polttanutkaan :)

Nimetön kirjoitti...

Minulla on pieniä jo 6 eri väriä,olisi kiva tietää montako eri väriä niitä on valmistettu.Käytän juuri tuikkukippoina,mikä ei välttämättä ole hyvä ajatus.Yhden olen saanut halki,olen maksanut kirppiksiltä 5 - 15 €,isojakin minulla on muutama.Laatutavaran sivuilla oli kuvia kahdesta eri värisestä vihreästä,mitä en ole koskaan nähnyt.Näitä löytää ihmeen edullisesti kun vertaa vaikka Kivi-tuikkuihin. :)