"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

23. lokakuuta 2012

Niin oli ennen, entäs nyt ?Kuultokuvan haitarikorttisarjassa on muiden Lahden paikkojen ohella kuvattu Lahden Ruolan asutusaluetta.

Asuinalue tornitaloineen suunniteltiin ja rakennettiin 60-luvun alkupuolella ja korttikuvassakin osittain näkyvä ostoskeskus v. 1964-65.
Ajoittaisin siten kuvan oton 60-luvun jälkipuoliskolle.
 
Alueen suunnitelma oli turkulaisen arkkitehdin Olli Vahteran.
Ruola oli Lahden ensimmäinen puolielementtilähiö, myös ostoskeskus oli ensimmäinen laatuaan. (Toisena Mukkulan ostoskeskus v. 1967.)
 
Ruolan alue on rakennustaiteellisesti ja kulttuurihistoriallisesti sekä ympäristön kannalta merkittävä.
V. 1996 laaditussa yleiskaavassa alue mainitaan arvokkaana kohteena.

Kun katsotaan kuvaa *klik*, näkyy kerrostalon alakerrassa LOK:n kauppa ja matalassa liikerakennuksessa K-valinta. Maisema avara, siisti ja uudenkarhea.
Alueen rakennuttaja, turkulainen rakennusyhtiö Ruola, hankki ostoskeskukseen pienen suihkukaivoveistoksen niin ikään turkulaiselta kuvanveistäjä Viljo Mäkiseltä.
 

Sama nyt:
 
Tuli kiinnostus käydä katsomassa miltä paikka näyttää nyt kun aikaa kulunut yli 40 vuotta.

Liikehuoneistot kuten ennen, osa tyhjänä, muissa aivan muuta toimintaa kuin kauppa.

Vesiallas ja Sukeltaja -patsas paikoillaan, nyt jo tosin vedestä tyhjennettynä ja patsaskin suojattuna talvea varten.

Kerrostaloon tehty julkisivuremonttia kun ikkunavälien väritys muuttunut, altaan reunalla runsahkot puu- ja pensasistutukset.
Allas jää pahasti niiden varjoon.
 
Poikani meni vielä altaan reunalle seisoskelemaan, kuten korttikuvan lapsikin. 

11 kommenttia:

Elina kirjoitti...

Minua aina harmittavat nämä ei-julkisiksi muuttuneet vanhat kaupat. Tai voihan tuolla verhojen takana olla vaikka päiväkoti, mutta minusta tuollaisessa paikassa pitäisi nimenomaan olla se lähikauppa, josta lapset voisivat itse käydä ostamassa karkkipäivän karkkinsa.

Pia kirjoitti...

Nähdessäni kuvan tiesin, että se on Lahdesta. Se on kortti menneisyydestä, jonka muistan lapsuudestani. Kortin lähetti äitini Lahdessa asunut serkku, joka ilmeisesti asui tuolla alueella. Muistaakseni äidilläni on myös tuosta suihkualtaasta ja patsaasta otettu valokuva.

Helena kirjoitti...

Kivat kuvat ennen ja nyt, hyvä idea! Mielenkiintoisia nämä vanhat kortit, en ole tiennyt että tuossa kerrostalon alaosassa on joskus ollut kauppa.

Nimetön kirjoitti...

Ruolankadulla olin paljon lapsuudessani 70-luvun loppupuolella ja 80-luvun alussa ihanalla hoitotädilläni.Käytiin usein tuossa k-kaupassa ja kirjastossa ja pitkillä kävelyretkillä ym.Ruolan alueella.Niin ihania muistoja.Ruolaan tuli ikävä,kiitos tästä postauksesta.

-Anne

n i n n u kirjoitti...

Alueella on kyllä kauppa, mutta uudessa paikassa, uudessa rakennuksessa.

Nimetön kirjoitti...

Olipa mielenkiintoinen juttu vaikken Lahdesta olekaan enkä ole koskaan kuvan paikassa käynytkään. Tällaisia lisää :)

n i n n u kirjoitti...

Kiva kuulla että kiinnosti, ajattelin että mahtaneeko upota muihin kuin lahtelaisiin.

Laitellaan joku kerta lisää ennen-jälkeen kuvia.

Nimetön kirjoitti...

Lahden kaupungin nettisivujen arkistosta löytyi tieto jonka mukaan sukeltajapatsas oli tuotu takaisin paikoilleen kesäkuussa 2007. Vesiallas on korjattu perusteellisesti ja viimeistelty uudella laatoituksella 2006. Hieno juttu että vanha patsas oli palautettu takaisin, kuinkahan kauan mahtoi olla poissa..

n i n n u kirjoitti...

Kiitos tästä tiedosta.
Laatoitus olikin niin hieno, ettei voinut ollut olla alkuperäinen.

Nimetön kirjoitti...

Tosi kiva postaus, näitä näkisi mielellään enemmänkin!

T. Undine

jirps kirjoitti...

Voi että, tuon ostarin läpi me oikaistiin joka päivä (Möysän)koulumatkalla. 80-luvulla siellä oli kirjasto, jossa oli näppärä käydä lainaamassa Neiti etsiviä ja keskiviikkoisin luettiin Katso-lehdestä, mitä seuraavassa Falcon Crest-sarjan jaksossa tapahtuu.

Niin ja siellä oli myös Rabatti, josta ostettiin Dracula-pillereitä perjantaina koulun jälkeen lauantain karkkipäivää varten (Asuttiin Saksalassa ja K-kaupasta ei niitä saanut).

Tämäpä olikin oikein ilahduttavan nostalginen postaus :)