"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

12. tammikuuta 2016

Hävittäminen alkoi

7 päivää, Hymy, Alibi?
Perin erikoinen kansilehti Kaks´plussalta v. 1977.
 
Olenkin täällä aikaisemmin kertonut kuinka mahtava varasto Lahden kaupunginkirjastolla on vanhoja aikakauslehtiä. Olen lainannut niitä paljon aina tarpeen mukaan. 
 
Lähdin nyt lainaamaan vuoden 1976 Kaks´plussan vuosikertaa, jossa tiesin yhden ompelukaavan olevan. Eipä enää löytynyt. Tyrmistyin.
 
Nimittäin tässä muutama vuosi takaperin kyselin ja varmistelin sen etteihän vanhoja vuosikertoja vaan hävitetä, ja vakuuteltiin, että tulevat säilymään aina kokoelmissa. Nyt kuitenkin osa on siirretty varastokirjastoon Kuopioon. Kyselin että entäs loput, onko niitä poistomyynneissä. Virkailijalta tuli kyllä niin epämääräistä viitaten kirjojen huonoon kuntoon, että tulkitsin sen niin, että ovat kärränneet niitä suoraan roskiin. Voi ei!
En ole vielä ehtinyt selata kirjaston tietokantaa, ja katsoa että mitä lehtiä TOISTAISEKSI on jätetty, ainakin Kaunis Koti säilyy, sen tiedon sain virkailijalta.
Mutta Kaks´plussat on menetetty kaikki, pieni lohtu että ehdin ottaa niistä joitakin kopioita.
 


9 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Voithan lainata niitä sieltä Kuopion varastokirjastosta. Lainapyynnön voi tehdä omalle kirjastolle.

Akissfromthepast kirjoitti...

Ompa outoa, kyllä noi olis ollut hauska olla säästössä :O

MAIJA kirjoitti...

Varastokirjastosta saa ilmaiseksi tilattua materiaalia omaan kirjastoon, eli lehdet eivät ole iäksi menetetty :D

Metsäntyttö kirjoitti...

Itse joskus Lieksassa halusin 80-luvun käsityölehtiä nähdäkseni. Pääsinkin niitä tutkimaan, mutta ei niitä kovin paljon ollut. Olin jotenkin luullut, että siellä niitä on kirjaston varastoisssa menneitä vuosikertoja vaikka kuinka... Ja nyt kirjaston remontin myötä on kuulemma varastotilat pienentyneet. Onkohan tulevaisuudenkuva sellainen, että ennenpitkää kirjoja ja lehtiä "lainataan" vain netissä...

SarP kirjoitti...

Ne olisi pitänyt skannata tuleville polville tutkittaviksi.

n i n n u kirjoitti...

Varastokirjastosta voi toki lainata, pointti oli se että ne on hävitetty lopullisesti Lahden kirjastosta :)
Kaukolainamaksut riippuu vastaanottavan ja lähettävän kirjaston sopimuksista, ei ole kaikilla ilmainen. Olen huomannut että isot kirjastot ei juuri maksuja siitä peri (suuremmat resussit), mutta pienemmät kyllä. Esim. omassa pikkukunnassani kaukolaina maksaa 5eur.

Nimetön kirjoitti...

Oikeasti ei kannattaisi heittää nyt pois digiaikaa edeltäviä digitoimattomia printtijulkaisuja, tämä mies on tajunnut painetun lehden arvon: http://www.bbc.com/news/magazine-35128336 "meet the man who owns around 800 000 magazines". Sanojensa mukaan hänen arkistossaan on 53% julkaisuja, joita ei ole arkistoitu Britannian kirjastoissa. Ei mikään 'hamsteri'-tyyppi.

Lauri kirjoitti...

Karu tosiasia: monessa kunnallisessa kirjastossa säilytystilat ovat verraten rajalliset. Täten aineistoa joudutaan usein hävittämään nopeasti. Ensimmäinen uhri ovat lehdet, koska uusia tilataan jatkuvasti. Välillä tuntuu silti, että kriteerit ovat mielivaltaiset. Olen aika ajoin halunnut lainata elämyksen aiheuttaneen teoksen, mutta se on jo poistettu. Onneksi asun Helsingissä, joten saanut sen lopulta erikoiskirjastoista.

Kannattaa silti tehdä ehdotuksia ja aloitteita kotikunnan kirjastolle, kyllä niihin usein reagoidaan. Esimerkiksi Jyväskylä on järjestänyt poistopäiviä, josta sai pikkurahalla esim. Tekniikan Maailman numeroita alkaen 1960-luvulta. Kiinnostus oli vain yllättävän rajoitettu, vaikka moni kierteli katsomassa.

n i n n u kirjoitti...

Lahden kirjastossa puhaltaa nyt sellaiset tuulet että kirjoja hävitetään hyllymetreittäin (tähän liittyy lehtienkin hävittäminen), tilalle tuodaan esiintymislavaa, etätyöpisteitä ym. kirjastosta ollaan tekemässä yleistä huvittelukeskusta karaokeiltoineen.
Ei ole kaikkien kävijöiden mieleen tämä uudistus.