"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

9. toukokuuta 2014

"Tiilitalossa asuu onnellinen perhe"

1979

Meille on siis rakentumassa talo, joten talot ja rakentaminen on pakostakin alkanut aika paljon kiinnostamaan.
Myös se, miten ja millaiseksi rakennettiin 70-luvulla pientalo.

Kävelin eilen kadunpätkän, jonka omakotitalot ovat kaikki rakennettu 70-luvun taitteessa. Vaikka osaan taloja oli selvästi tehty ulkopuolelle muutoksia, oli ihan mukava nostalgiamatka. Muutama alkuperäisessä ulkokuosissa oleva koruton ja pelkistetty talo sai hymyn huulille.

70-luvulla tehtiin toisistaan erilaisia taloja kuten nykyäänkin, mutta aikakaudelle tyypillisiä esimerkkejäkin löytyy:

 A ) Talo 1-kerroksinen, räystäätön tasakatto huopakatteella, ulkoseinä loimupintaista punatiiltä. Ulkopuolen puuosat kuten ikkunat ja katon korkeat otsalaudoitukset käsiteltiin tummiksi. Matala kellariton rakennus oli L-muotoinen, olohuoneikkunat suuria. Lisävaloa aulatilaan toi kupolimainen kattoikkuna.
Paitsi kuviotapetteja, käytettiin sisustuksessa kangastapetteja, luonnollisia väreä juutti/pellavatapeissa. Seinissä oli myös puupaneeleita tai puujäljitelmiä (Ensopaneelit). Takkahuone ehkä tyypillisin tila paneeleille.
Pehmoisia kokolattiamattoja ja kuvioituja muovimattoja.

Armstrong PVC-lattianpäällysteitä,
 voitiin käyttää myös seinään. V. 1975 malleja.


Erilaisuuden tavoittelijat (varakkaat) saattoivat rakennuttaa sisälle uima-altaan ja baaritiskin, tai ainakin takkahuoneen.
Takka oli avotakka, joka toimi lähinnä statussymbolina ja tunnelman luojana. Energiakriisin jälkeen takat ymmärrettiin tehdä varaaviksi lämmönlähteiksi. (Ikkunoiden koot myös pienenivät energiakriiin myötä.)

Etsiskelin Oikotieltä jotain kivaa 70-luvun taloa tähän esimerkiksi ja sellainen löytyikin, vieläpä alkuperäiskuntoisena !
Taloa myy kiinteistövälitys Crape Oy, katso ihastuttavat sisäkuvat talosta täältä.

B) Vuosikymmenen kuluessa katon harja kipusi terävästi ylöspäin ja väiteltiin tasa- ja harjakaton paremmuudesta. Suosikkitalomalli oli puolitoistakerroksinen ns. käkikellotalo päätyparvekkeineen. Talon pohjamuoto palasi kuutiomaiseksi. Tämä talomalli katosi aika nopeasti markkinoilta. Ehdittiin kuitenkin rakentaa paljon. Meidänkin naapurustossa useampi kappale, sekä puusta että tiilestä.

Paraisten Kalkki Oy:n Vari-talojen malli Vari-Antti 1976


1977
Katon alla soma kesäpesä :)Pohjaratkaisut taloista Alavus Koti ja Puu Parma 1978.

Keittiö oli vielä usein oma erillinen maailmansa joka suljettiin ovella, mutta tupakeittiö-ajatus ja yhdistetty ruokailutila olohuone tuotiin kesämökeiltä omakotiasumiseenkin. Nyt olohuone-keittiö-ruokailutila on lähes poikkeuksetta yhtenäinen tilasarja. Lisäksi keittiösaarekkeilla saadaan lisää työ/säilytystilaa.


Tarpeellinen tuulikaappi. Nyt eteinen on yhtä pitkää tilaa ilman erillistä "kuraeteistä."

Pyykinpesu ja -huolto tehtiin pesuhuoneissa, isommissa taloissa helpotusta kodinhoitoon toi apukeittiö. Nyt kodinhoitohuone on itsestäänselvyys.

Saunaan mentiin pukuhuoneen kautta, nyt vastaava tila on oikeastaan kodinhoitohuone.

Innokas ruuansäilöjä saattoi katsoa tarpeelliseksi vielä kotikylmiön.

Vaatehuonettakaan ei pienempiin pohjamalleihin saatu mahtumaan. Sama tilanne on nytkin.


Mitä rakenteellisia vikoja sitten 70-luvun taloista on paljastunut ? Paljonkin, mutta seuraavat olivat useimmin mainitut virheet:

 -Valesokkelirakenne, jossa ulkopuolen maanpinnan ja sisäpuolen lattian korkeusero on olematon, puurakenne alkaa sokkelin sisällä läheltä maanpintaa. Aiheuttaa kosteusongelmaa ulkoseiniin ja alapohjiin.
 
 -Kosteusongelmaa perustuksiin tuovat myös toimimattomat salaojat. Sadevedet on johdettu perustuksiin, sekä puutteellisesti pois rakennuksen vierustoilta.  Muotia oli myös tehdä kukkapenkit kiertämään talon seinustoja, ihan seinään kiinni. Kaunista toki mutta ei niin !  Jatkuva kosteusrasitus.
 
-Puutteellinen vedeneristys kosteissa tiloissa, saattoi puuttua jopa kokonaan. Laatat tai muovimatto lätkitty paikalleen levyrakenteisiin suoraan.
 
 
 
Teollisia puu- ja tiilirakenteisia tyyppitaloja oli monella talotehtaalla jo 70-luvulla. Lehtimainontaa asiasta löytyy runsaammin kuitenkin vasta vuosikymmenen lopusta. Käytettävissä oli Avotakan ja Makasiinin vuosikertoja, vanhoja Rakennusviesti/Meidän talo -lehtiä olisi ollut myös mukava tutkia. Ehkä niitä joskus löytyy.

 19761977Herrala-talojen kodinmalleja vuodelta 1978.
Suosittu käkikellotalo oli Peukalopotti, ja se onkin palannut Herraloitten mallistoon päivitettynä versiona nimellä Peukalopotti Retro,
katso sen kuva täältä.
 
Asuntomessuja on järjestetty vuodesta 1970 lähtien, ja tapahtuma on ollut aina aikansa pientaloasumisen näyteikkuna.
Lahdessa messut järjestettiin jo silloin 70-luvulla, ja lähdenkin tässä joku aurinkoinen päivä kiertämään aluetta messuopas kourassa. Miltä siellä näyttää nyt ? Tulos näkyy sitten täällä blogissa.8 kommenttia:

Retromoderni kirjoitti...

70-luvun L-mallista taloa iollaan pyöritelty paperilla. Katsotaan nouseeko uusi talo jossakin vaiheessa. ..

Sar P kirjoitti...

Tosi hyvä ja mielenkiintoinen postaus.

Lyde kirjoitti...

Olipa mielenkiintoisia nämä talohommat, kiitos :-)

Jenni kirjoitti...

Me asutaan tollasessa kolmiotalossa missä katto menee maahan asti.. olisko tää 76 vuonna rakennettu. Ostettiin tämä 2005. Erikoinen talo, joka vaatii pitkiä hermoja ja ymmärrystä ( vinot seinät sisällä ei ehkä ole ne kaikista helpoimmat ) Ei ole tullut koskaan missään vastaan samallaista.

Pyyhaan Emäntä kirjoitti...

Onpa ihana tuo myynnissä oleva 70-luvun tasakattotalo! Tulee ihan mummola mieleen. Se tosin myytiin 90-luvulla, ja nykyään se on rempattu uuden pakettitalon näköiseksi harjakattoineen ja puuverhoiluineen... Sisätilojen ihanat tapetit, kaakelit ja keittiönkaapit on varmasti vaihdettu.

Anonyymi kirjoitti...

Mahottoman mielenkiintoinen kirjoitus! Ysärin lapsena en luonnollisestikaan ole elänyt tuota aikaa kun nämä rakennukset ovat olleet uusia, mutta minä sekä iso osa ystävistäni olemme eläneet noissa taloissa. Ysärinä asuimme vanhempien ja pikkuveljen kanssa tasakattoisessa L-muotoisessa talossa. Kun muutimme sinne -94, se oli täysin alkuperäiskunnossaan. Muistan vieläkin mm. oranssin kylpyhuoneen, istuma-ammeen, tunkkaisen ja niljaisen kylmiön ja virheät, karvapintaiset seinälevyt. Se talo, kuten valitettavasti moni muukin aikansa rakennelma, oli täynnä vikoja, kulumia ja ihan ehtaa hometta. Vesi tuli katosta läpi ja kylmiö oli mädättänyt keittiön päädyn totaalisesti... Lapsuudenkotini jätti isääni ja äitiini ikuisen kammon 70-luvun rakentamista kohtaan. Onneksi näin jälkikäteen voidaan muistella jo huumorilla. :-)

Kiitos hienosta blogista!

-Salla

n i n n u kirjoitti...

Kiitos kommenteista, tämä oli minustakin oikein mielenkiintoinen aihe tutustua.

Tasakattotaloja muutettiin myöhemmin (10v päästä jo) harjakattoisiksi kun eihän se tasa soveltunut suomen säihin. Eikä ihan helppo juttu tuollaiseen L-muotoiseen, kalliiksi tuli.

KatiS kirjoitti...

Tädiltä jä iso kasa 70- luvun Avotakkoja ja niiden lukeminen on ollut oikein hauskaa. Erilaisten talomallien arvosteluja ja muutenkin lehtiä lukiessa ei voi olla kiinnittämättä huomiota siihen kuinka kriittisiä artikkelit ovat verrattuna nykyajan lehtien sisältöön.

Samoin se kuinka silloin hyvinä pidetyt materiaalit ja rakennustavat ovat nykytietämyksellä toimimattomia.