"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

15. tammikuuta 2016

Musta kuin Sesi

 
Kuva: laatutavara.com
 
Erkkitapio Siiroinen suunnitteli 1975 Riihimäen lasille sarjan laseja, lautasia, kulhoja, kaatimia, boolimaljan, sokerikon, kermakon... materiaalina musta lasimassa. Sarjan nimi oli Sesi, ja sen musta väri saatiin aikaan koboltinsinisellä. Kun esineitä katsoo valoa vasten, huomaa että väri on todellakin sinertävä.
Keksintönä musta lasi ei ollut uusi Suomessakaan, mutta meillä ensimmäistä kertaa käytössä sarjavalmistuksessa. Useimmat osat valmistettiin muottiin puhaltamalla, muutama puhallettiin käsin.
 
Gardenia maljakko 18cm,  2.50eur

Sesin kylkeen Siiroinen suunnitteli 7-osaisen Gardenia maljakkosarjan.

Sesi ja Gardenia lanseerattiin näyttävästi tavarataloissa alkuvuonna 1976 kiertäneissä näyttelyissä, ja sai paljon huomiota lehdistössä. Kiiteltiin mm. sitä että värikäs ruoka on edukseen mustaa vasten.
Kotilieden toimittaja kirjoitti mustasta lasista näin: "Erilaiset ruuat ja raikkaat juomat maistuvat herkullisilta mustasta Sesistä tarjottuna. Ainoa, jota en lasiin voi kuvitella, on punaviini."

Mustan lasin tie jäi kuitenkin todella lyhyeksi, koska samana vuonna 1976 marraskuussa Riihimäen lasi lopetti kaiken puhalletun lasin valmistuksen. Sesiä/Gardeniaa löytääkin kirpputoreilta hyvin vähän. (Huutonetissä tällä hetkellä kuusi myynti-ilmoitusta Sesistä.)

1 kommentti:

leenuliini kirjoitti...

Kiitos historiasta! Todella edullisesti olet oman Gardeniadi löytänyt!