"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

2. heinäkuuta 2015

Hei me puretaan taas


Tuttua puuhaa Lahdessa, taas puretaan iso osa korttelia ihan kaupungin keskustasta.
Rakennus oli aikanaan Suomen Yhdyspankin Lahden pääkonttori plus muuta myymälä ja -toimistotilaa, rakennetttu v. 1977, suunnittelijana arkkitehtitoimisto Castrén-Jauhiainen-Nuuttila. Siellä oli mm. pukinetalo Niku, josta ostettiin usein vaatteita, erityisesti on muistissa Luhdan keltainen toppapuku.
Katolla oleva "laatikko" on kuin irtonainen osa, jalustalle vain nostettu. Varsinkin toiselta kantilta katsottuna erityisen ruma mielestäni. Yhtenäistä tummaa tylsää ikkunanauhaa. 
Pankkisali joka sijoittuu tuohon etualan lasiseinään, oli taas erityisen komea ja valoisa. 70-luvun pankkirakentamista parhaimmillaan.
 

Laatikko-osa on mykistävän massiivinen, kuva otettu 4.7.2015

 
Ihan mukisematta ei rakennuksen purkamista aloitettu. Lahden kaupunginmuseo on pontevasti ottanut kantaa aina näihin purkamisiin, ja tällekin haluttiin tehdä perusteellinen kuntoselvitys. Rakennuksen kun kerrottiin vain olevan huonossa kunnossa. Kuntoselvitystä ei koskaan tehty. Ristiriitaista asiasta tekee vielä se että siellä oli joku purkaja tokaissut lehtihaastattelussa talon olevan vahvaa tekoa, olisi kestänyt ainakin 300 vuotta!
Paikalle rakennetaan 8-kerroksinen asuintalo, katutasoon liiketilat.


Pankkisali avajaistunnelmissa, siitä kertovat lahjakukkakorit
 sekä opastaulu, jossa neuvotaan mistä lähtee tutustumiskierros.


Ei kommentteja: