"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

22. toukokuuta 2015

Ei roskaa ja roskaa

 Kirpputorilta:
Lena ja Al Eklund tarjotin, 1.50eur.Finel kastikekasari 1.80eur.
 Nyt kun on saatavilla mainio opus Iloista emalia, saa näille kattiloillekin vuosiluvut ja suunnittelijoiden nimet. Valmistus alkoi 1968,
pesäosan suunnittelu Leif Eriksson
 ja teak-varsi Seppo Mallat.


 Sitten "roskaa", eli roskiksesta löydettyä.
 Pandan monpensier rasia.

Mummon hieno roskislöytö, Finel Apila kattila.
 Ja tämä koriste ei suinkaan ole Tomulan niin kuin olen itsekin luullut, vaan se on Greta Baltscheffskyn. Henkilö osallistunut suunnittelukilpailuun ja koriste pääsi kattilan kylkeen v. 1977.

Lisäksi olen löytänyt roskiksesta Riihimäen ehjiä lasipurkkeja ja värillisiä kaljapulloja, niitä ns. vaarin pulloja joissa ainakin Mallasjuoma on myynyt kotikaljaa. Niin ja Anttilan säästökirja v. 1986 josta pitääkin näyttää muutama Muistatkos?-juttu.

Ja noista emaleista vielä mielenkiintoinen tieto, osa kattiloista ja pannuista on tullut Ruotsista yrityskaupan myötä (Kockum), täällä vain saaneet suomalaiset nimet ja jatkettu samoilla muoteilla tekoa. Esim. juuri tuo Apila on sellainen, kuuluu Kesti -kattilasarjaan, Ruotsissa nimenä ollut Kalas. Suunnittelijat herrat Arne Erkers ja Sigurd Persson.


4 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Mahtavia roska ja ei roskalöytöjä olet tehnyt,tuollaisiin kun törmäisi itekkin. Ihanan pirtsakanvärikkäitä ovat nuo Wengelin lautaset kyllä tykkään ☺

mustakissa kirjoitti...

Oho mitä löytöjä! Toisia onnistaa:)

Piri kirjoitti...

Käytätkö emalikattiloita ruoanlaitossa vai pidätkö pelkästään hyllyssä? Keitto-ominaisuudet kiinnostaisivat minua.

n i n n u kirjoitti...

Koristekäytössä pidän vain.