"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

1. tammikuuta 2012

Vanha tuttu


-Finnish design-

Hackmanin Scandia -välineillä (1952) on aterioitu monessa suomalaiskodissa. Pyöreydestä huolimatta ovat melko klassisia ja luontuvat käteen.

Kaj Franck halusi modernisoida vanhanaikaisia isoja aterimia. Muistanette vanhojen haarukoidet terävät ja pitkät piikit, olivat kuin heinähankoja.
Scandiaan piikit lyhennettiin ja litistettiin ja muutenkin aterinten kokoa pienennettiin.

Sarja oli todella suosittu ja sitä tehtiin vuoteen 1989 asti.

Jos näitä vaikka mummolasta löytyy, ei kannata hävittää, sillä hinnat jo nyt ihan hyvät.
Esim. haarukka/veitsi/lusikka n. 10e/kpl,  kakkulapio/kakkuhaarukka n. 20e.
Antiikkiliikkeissä pyydetään vielä kovempiakin hintoja.

Kirppareilla taas silmät auki !

19 kommenttia:

sinisukka kirjoitti...

Hyvää Uutta Vuotta! Juu, silmät on pidetty auki kirppiksellä :D Tämän sarjan setti eli ½ tusinaa haarukoita, veitsiä ja kahta kokoa lusikoita vuosi sitten yht. 5 (VIISI) euroa!!!!!!!!!! Tunnistin ne silloin koska vanhemmillani on näitä. Paras löytöni kai ikinä :D

Nonna kirjoitti...

Mulla on myös näitä anopin kätköistä. Tykkään kovasti niiden muodosta...Tulee lapsuus mieleen! Eipä ole juuri tullut kirppiksillä vastaan täällä pk-seudulla!

Mukavaa uutta vuotta!

Katja kirjoitti...

Mä olen ihastunut näihin vasta aikuisiällä. Muutama lusikka ja pari lasten settiä löytyy, ne onkin aina käytössä. Kirpparilla olen nähnyt vain kerran, ja ne on juuri nuo minulle päätyneet.

Saariston kasvatti kirjoitti...

Ohhoh... en voi muuta sanoa!

Petra kirjoitti...

Äiti on heittänyt nämä pois, mutta onneksi pelastin opiskelemaan lähtiessä yhden lusikan. Lusikka on paras! Syön sillä aina esim. keittoa, koska ei noista uusista Hackmanneista oo löytynyt yhtä hyvää keittolusikkaa. Kunpa löytäisin sille kaverin ja pari pikkulusikkaa kans.

Nimetön kirjoitti...

Mummolassa on yksi tuon sarjan pikkulusikka, sillä on pakko saada syödä kun on niin ihana ;)

Irma

Nimetön kirjoitti...

viehättävä sarja tämä. Näitä oli meillä kotona ja näihin tykästyin. Sattuipa sitten niin sopivasti että näitä sai myös 90-luvulla jossain välissä postimyynnistä (Hobby Hall?)ja äitimme tilasi minulle ja siskolleni setit omaa kotia varten (silloin asuimme vielä kotona. Ruokalusikka on minusta kyllä harmillisen mallinen, jotenkin liian iso ja leveä. Vanhempien aterimisssa oli jostain syystä pienempää jälkiruokalusikkaa(?), jolla olin tottunut syömään ja sain sitten vaihtaa puolet lusikoistani näihin pienempiin.

Susanna kirjoitti...

Noilla meillä kotona syötiin joka päivä. Minulle ne ovat ne ainoat oikeat aterimet- kaikki muut ovat vaan olevinaan haarukoita tai veitsiä... nuo OVAT.

Nimetön kirjoitti...

Lukeeko noissa Hackman vai mitä tunnisteena? Kirpparilla oli ihan samannäköisiä mutta niissä luki Poland ja Stainless... kopsuja kai olivat... mutta muuten IHAN samannäköisiä...

Unknown kirjoitti...

Äiti antoi mulle nuo lusikat, mutta annoin takaisin kun eivät sopineet suuhun. Jotenkin liian pyöreät ja leveät mun makuuni. Pitääpä pyytää takaisin. ;-)

n i n n u kirjoitti...

Lusikka on tosiaan pyöreä verrattuna muihin. Niitä mulla ei olekaan, mutta kotoa muistan ne.

Aidoissa lukee Hackman (tai Sorsakoski ihan niissä ekoissa).

Anoppi tarjosi mulle myös niitä puolalaisia scandia-kopioita, no thanks !

Nimetön kirjoitti...

Kiitos vastauksesta "takatekstiin" ;)! Multa löytyi lusikka ja haarukka Sorsakosket omasta takaa :D! Nyt silmät tarkkana kirpparilla... :)))!
Sanna

Bullukat kirjoitti...

Tutulta näyttää. Mun lapsuudenkodissa oli tuollaiset ja voisin vieläkin ottaa omaan kotiini.

tuulantiina kirjoitti...

Meillä on nuo välineet olleet käytössä jo muutaman vuosikymmenen :) Ensin lapsuudenkodissa, josta siirtyivät mökkikäyttöön. Nyt nuo ovat sitten minun perheen käytössä ja muita ei muutaman hassun muumilusikan lisäksi käytetäkään :)

Matkantekijätär kirjoitti...

Mäkin oon aivan ihastunut tähän sarjaan ja etenkin siihen lusikkaan. Mulla on yksi pikkulusikka. Sen olen kotoa muuttaessani napannut mukaani! Tai no äiti sen varmaan mulle antoi, koska se oli mun suosikki. Varmaankin jotain mummon peruja se lusikka. Jos jostain löytäisin, niin olisin kyllä myös kielipitkällä ostamassa sarjaa lisää.

Heidi kirjoitti...

AH meiän mummi9lla on noita haarukoita ja veitsiä ja ne on niin ihania juurikin sen nostalgisuutensa vuoksi ^^

Lentsu kirjoitti...

shhhhhh! ei saa kertoo kaikille! nää on ihan parhaat, lusikoita on miulla varmaan kuutta eri kokoa, niitä näkyy silloin tällöin kirppiksellä. muita välineitä ei näy juuri koskaan mut jostain niitä on kuitenkin kertynyt!

Koo kirjoitti...

Hei, löysin vanhan Tädin jäämistöstä tuollaisia aterimia seuraavasti: veitsi 11 kpl, haarukka 12 kpl, jälkiruokalusikka 12 kpl, voiveitsi 1 kpl, keittolusikka 12 kpl! Myyn ne ja odotan yhteydenottoanne mikäli kiinnostutte. Tampereella

tuominenkoo@gmail.com

Koo kirjoitti...

ei onnistu, laitan sit myyntiin huutonettiin!