"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

22. elokuuta 2017

Ruustinna ja muut iloiset emalipannut


Avotakka 1973
(Huom! Tekstiä muokattu saatuani uutta tietoa.)
Arabia emalin vuoden 1972 uutuus Ruustinna kahvipannu on jäänyt harvinaiseksi, eikä sen aina hoksata edes kuuluvan Arabian emaliperheeseen.
Ruustinna on Ruotsin tuliainen, Wärtsilän ostettua Kockumsin emalitehtaan tuotantoineen ja malleineen, alettiin Sigurd Perssonin suunnittelemaa Kaffe-Petter pannua valmistaa täällä. Ruustinna pysyi yksivärisenä, sitä ei koskaan koristeltu Arabialla kuten muita pannuja.
Pannun voi myös löytää Kockumsin valmistamana, eikä välttämättä erota onko Arabia vai Kockums. Samoja värejä on käytetty sekä että. Kockums tuotemerkkiä käytettiin myös hetken Suomessa.


Kotiliesi 1972
Tässä on kattaus vuoden 1972 pannuista.
Messikalle on samoin Ruotsista ja Perssonin suunnittelema, alkuperäiseltä nimeltään Sjöman. Se oli ehkä enemmän juhla- ja tarjoilukannu. Täällä kannuun tehtiin joitakin teknisiä muutoksia kahvan kiinnitykseen, ja kannen nuppi muutettiin leveämmäksi. Mutta myös tätä Ruotsin mallin valmistusta jatkettiin. Myös tässä pannussa käytettiin hetken Kockums tuotemerkkiä.

Ja muut pannuthan ovat kotimaista designia, Nurmesniemen iki-suosikki Pehtoori, sekä Leif Erikssonin uudistama Onnimanni.

Tässä vaiheessa, vuonna 1972,  tuotemerkki FINEL on jäänyt jo pois ja käyttöön otettiin ARABIA.
Finel on jäänyt kuitenkin yleiskieleen tarkoittamaan kaikkea vanhaa kotimaista emalia, ja silloin tiedetään hyvin mistä kyse. "Onko finelliä?" on se kysymys jos on myymässä emalia, olkoon tuote sitten vanhempaa tai uudempaa, 80-luvulla valmistettua.

Kuva: laatutavara.com
Kockums Sjöman, valmistajan tarra kahvassa


2 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Hei kiitos taas oppi jotain uutta ja osaa katsoa kirppiksillä sillä silmällä jos sattuu olemaan vaan myynnissä :)Minulla on tuo pikkupehtoori punaisena mutta tuota Kockumsia olisi kiva löytää! Hauskannäköisä pannuja!

sylvi kirjoitti...

Minulla on saman mallinen kahvipannu kuin tuo kuvassasi keltanen vaan minun on kukallinen.