"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

12. huhtikuuta 2014

Lastenvaunut kautta aikojen


Miten jollain tuleekin mieleen kirjoittaa kirja lastenvaunujen historiasta ?
Mutta näin on käynyt.
Kirjoittaja on  kolmen lapsen äiti, kansatieteilijä Hanna Forssell, Suomen kansallismuseon museolehtori.

"Lastenvaunut rullaavat kertoo lastenhoidon ja elämäntyylin muutoksesta 1800-luvulta nykyaikaan, Silver Crossista Bugaboohon – unohtamatta Brion, Jovin ja Emmaljungan suosittuja vaunuja. Lastenvaunut olivat keksintö, joka vapautti naiset – ja myöhemmin myös isät – liikkumaan lastensa kanssa kodin ulkopuolella.
Vaunujen malli ja verhoilukuosit paljastavat sisällä nukkuvasta asukkaastaan usein sukupuolen ja vanhempien elämäntyylin, mutta ehkä enemmänkin: ovatko vaunut uusinta muotia, isoäidiltä perityt vai sporttinen kulkupeli? Autojen lailla lastenvaunut ovat aina olleet oman aikakautensa kuvajaisia. Niiden tekninen kehitys, muotoilu ja värit seuraavat tiukasti ajan ihanteita ja trendejä."

Kirja on todella hyvä aputeos retrovaunuista kiinnostuneille ja niistä tietoa etsiville, kirjassa on esim. tuoteluettelokuvia vanhoista Jovin vaunuista.
Muutenkin nostalgisia kuvia on paljon, hyvässä historiateoksessa niitä pitääkin olla.

Pongasin kirjasta myös samanlaiset vaunut kuin meillä/minulla oli, niitä on ollut myynnissä jo ainakin vuoden 1966 kieppeillä.
Harmi kun vaunuista on aikoinaan otettu vain muutama (huono)valokuva.
(Nythän vaunut ovat mätänemistilassa. Siitä, ja muista retrovaunuista blogissa on kirjoitettu aiemmin täällä.)

Ensimmäistä kesää elellään lokoisasti

HUOMIO HUOMIO HUOMIO Pääkaupunkiseutu !

Keskiviikkona 23.4.2014 klo 16.30–17.30 SKS:n juhlasalissa Hallituskatu 1, Helsinki.

Kansatieteilijä Hanna Forssell kertoo lastenhoidon ja elämäntyylin muutoksesta 1800-luvulta nykyaikaan: ovatko vaunut uusinta muotia, isoäidiltä perityt vai sporttinen kulkupeli?

Esitelmäpäivän kirja Lastenvaunut rullaavat on ostettavissa 25 %:n alennuksella SKS:n kirjamyymälästä, Mariankatu 7, klo 11–18.

Tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan, vapaa pääsy !


ANTTILA tavaraluettelo 1966
 Uusi haastaa vanhan.
 60-luvun vaunumallit olivat matalia ja muodot pyöreitä.
70-luvulla vaunukori oli neliskulmainen
ja keikkui korkealla sirojen pyörien päällä.
Kumpaako työntelisit mieluummin ?5 kommenttia:

Päivi kirjoitti...

Ihananmallisia lastenvaunuja eri ajoilta,omista vaunuista ei harmi kyllä ole valokuvaa.Siis niistä missä itse olen pötkötellyt armaalla -60 luvulla....Joten mukava kun saa virkistää muistoja katselemalla millaisia niitä olikaan.

Sari kirjoitti...

Ihailin tuota kirjaa jo pari viikkoa sitten Akateemisessa ja pyysin sen syntymäpäivälahjaksi. Minä olen ollut aivan vaunufriikki pienestä pitäen. Olen kerännyt erilaisia vaunuesitteitä vuodesta 1974 ja tuossa kirjassa oleva Jovin esite minulla on ollut, mutta sen pienenä pilasin ja harmittelin. Onneksi ne kuvat ovat nyt tuossa kirjassa. Jos nyt pitäisi vaunut hankkia, niin päätyisin varmaan rethoihin, sillä mielestäni ne ovat paljon kauniimpia kuin nykyiset "lenkkeilyavustajat". Emmaljungalla löytyy kyllä ihana uusi vaunu, jossa on "retrotyyliä".

Outi ♥ kirjoitti...

Oiiih! Onko minun nimiset lastenvaunut todellakin olleet! :)

Anonyymi kirjoitti...

Lainasin heti kirjastosta mutta pettymykseni oli valtava kun oman äitiyteni vaunutaipaleelta 90-luvulta oli suurin piirtein surkea yksi kuva?!?! Jotenkin kirja oli muutenkin vähän hutaisten tehdyn ja keskeneräisen oloinen. Kuvia olisi voinut olla vieläkin enemmän, nehän nyt kuitenkin tämän tyyppisessä ovat ihan pääasia!

n i n n u kirjoitti...

Todellakin, nämä tuoreemmat vuosikymmenet oli kirjassa aika vähäisessä osassa.
Kuvia ei voi koskaan olla liikaa.