70-luvun kyläbaarista tulee mieleen oranssit kuppituolit, sakea tupakansavu, kylän miehet keskiolutpullojensa äärellä jutustellen, ja pajatson peluun ropina.
Muistatteko ?
Pajatso on suomalainen laite, joka rakennettiin ja suunniteltiin täällä, esikuva siihen tuli kuitenkin Saksasta.
20 pennin pajatson elinkaari 1958-90
50 pennin, sen ainoan "oikean" 1967-90
1 markan 1976-93
Käytöstä poistetut pajatsot pääosin romutettiin, ja muutamat säästyneet yksilöt ovatkin nyt haluttua keräilykamaa. Joitakin laitteita on kulkeutunut takaisin mm. pohjoismaista, kun RAY niitä sinne aikoinaan myös toimitti.
Laukaalla Nokkakiven huvipuiston tiloissa on pelihalli ja pelimuseo, johon nostalgisia vanhoja pelejä on varastoitu, ja niitä pääsee kokeilemaan ilmaiseksi, myös 50p pajatsoa.
Avoinna ympäri vuoden, peliesittelyt tästä linkistä.
Kansallispelin historiaa dokumentoitu kirjoihin,
muistelo kirjasta Pajatson historia kertoo hyvin pelin suosiosta:
"Tämä lienee silloisten RAY:n huoltomiesten kaupunkilegendaa. Pajatso oli jätetty kadulle baarin seinustalle siksi ajaksi, että huoltomies sai pysäköityä autonsa lailliseen paikkaan. Tällä välin olivat ohikulkijat jo ehtineet pelata tyhjään Pajatsoon lähes puoli taulua täyteen !"
1 kommentti:
20 pennin "jasso" oli käytössä Ihoden baarissa 8-tien varressa Rauman eteläpuolella vielä kauan sen jälkeen, kun 20-penniset olivat lakanneet olemasta virallista valuuttaa. Kassalta sai vaihdettua vanhoja 20-pennisiä, ja voitot pystyi sitten taas vaihtamaan takaisin.
Muistelisin että eurojen tullessa oli paikallislehdessä juttu, jonka mukaan RAY halusi jasson pois baarin tiloista.
Lähetä kommentti