"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

31. heinäkuuta 2013

Muistoja matkakohteista


Peräkonttikirppiksellä myytiin papan aikoinaan ympäri Suomen keräämiä matkailuviirejä ja hihamerkkejä. Niitä oli paljon.
Ostin pois ne Lahti aiheiset mitä myyjällä oli, ja sitten vielä yhden lähipaikkakunnan viirin.
Voisi keräillä lisääkin.

Euron kappale oli hinnat.

Moottorihotelli Tallukka avattiin Vääksyssä nelostien varrella 70-luvun alussa ja oli silloin varsin viihtyisä ja korkeatasoinen motelli erilaisine palveluineen. Avotakan motellitestissä  v. 1973 se sai täydet viisi tähteä.
Motellissa mm. 3 saunaa, uima-allas, 2 takkahuonetta, ravintola, kahvila, ruletti, biljardi, yöklubi, kampaamo, lapsille leikkipaikka, tennistä, ratsastusmahdollisuus. Tanssia joka ilta.

Sijainti on hienoin näköaloin harjun laella, toisella puolella Vesijärvi, toisella Päijänne.Tallukan huone kuvattuna postikorttiin.
"Huoneet tilavat, viihtyisät ja värikkäät. Kauniisti kalustetut. Jokaisessa huoneessa puhelin, oma radio ja useimmissa myös televisio ja jääkaappi. Kylpyhuone on iso ja ylellinen, siellä värillinen amme, allas ja wc. Kauniit pyyhkeet ja talon puolesta kylpytakit ja suihkumyssyt.
Vuoteet pehmeät, joustin- ja petauspatja.
1 hengen huone 49mk, 2 hengen 64-69mk, lisävuode 18mk."

Vihreän sävyiset huoneet olivat Vesijärven puolella, ja Päijänteen puoleiset olivat taas sisustettu punaisella.

1978
Lapsena Tallukka oli limuttelupaikka, vähän isompana tanssipaikka. Siellä on pidetty niin Osuuspankin limudiscot, luokkakokoukset kuin jatkobileet ylioppilaspäivänä. 

Nyt uusittu Tallukka markkinoi itseään kokous- ja hyvinvointikeskuksena, laittoipa Jyrki Sukula siellä kuppilankin kuntoon.

Muokattu:
Tallukan taival loppui syksyllä 2015, kun omistaja päätti vuokrata täysin toimivan hotellin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukseksi. Kuntaa ei tästä asiasta missään vaiheessa kuultu.
RIP Tallukka.
Muokattu 2: Kesällä 2017 turvapaikanhakijat poistuivat ja hotelli palasi toimintaan.

***
Hienosti oivallettu idea kierrättää vanhat viirit ja hihamerkit, luepa:

Puumala kukkaroiden tarina täällä sekä linkki ostopaikkaan.9 kommenttia:

Nipsu kirjoitti...

Nää on aina niin mielenkiintoisia nää jutut, vaikke Lahti yhtään tuttu paikka olekaan! Naurattaa tuo "värillinen amme" :D
Kiitos taas!

Katja kirjoitti...

Hieno löytö! Samanlaisia merkkejä taisi olla autoihin liimattuina tarroina? Joskus, kylläkin tosi harvoin näkee auton jonka sivulaseissa on liuta eri kaupunkien merkkejä.

Kikka kirjoitti...

Mä olen ihan heikkona matkamuistoviireihin. Ostan tietty mieluiten niiden paikkojen viirejä joissa on itse tullut käytyä, vaan kyllä muutkin kelpaa.

Kierrätyksessä tuli juur vastaan iso pino viirejä, lapista ja norjasta lähinnä. Kauneimmat valitsin edukkaaseen 20sentin kappalehintaan.

Ninnuska kirjoitti...

Voi hitsi, meillä on kotona (öh, siis vanhempien luona) noita viirejä ja hihamerkkejä! Enkä ole ikinä tajunnut, että niitä voisi tosiaan käyttää johonkin. :D Hmm... Toisaalta voi olla vähän turhan retroa mun makuuni. Pitää tuumia.

Millimari kirjoitti...

Hihamerkkejä keräsin minäkin lapsena ja niitä kertyi pieni laatikollinen. 1970-luvulla monet koristivat tyynyjä viireillä ja hihamerkeillä.

TelluT kirjoitti...

Hienoja löytöjä.
Me käveltiin siitä ohitse niin myöhään, että jo pakkailivat tavaroita autoihin ja suurin osa myyjistä oli jo lähtetny.

Elämää Onnenpähkinässä kirjoitti...

Minä keräsin lapsena noita viirejä; mihinhän lienevät joutuneen. Ne olivat huoneeni seinällä samoin kuin nykyisin sisustuskauppojen viirinarut.

n i n n u kirjoitti...

Mitenhän nykyään menee nämä paikkakunta-aiheiset matkamuistot kaupaksi ? Kaihan niitä vielä on jotakin. Taitaa mennä ulkomaalaisille turisteille jos menee.
Eipä ainakaan itselle tulisi mieleen ostaa jotain Kuopio juomalasia jos joskus Kuopiossa kävisi...

Anonyymi kirjoitti...

Tallukan yläkerran ravintolasali (=tanssiravintola) on itse asiassa ilmeeltään edelleen varsin vahvasti menneisyyttä henkivä. Jos ei aivan 70-lukua, niin ainakin samassa asussa kuin 80-luvun puolivälissä... suosittelen kurkistamaan ainakin kattovalaisimet. Muutenhan paikkaa on remontoitu paljon viime vuosina.