"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

28. syyskuuta 2012

Luovan ajattelun menestystarina

Logon suunnitteli graafikko Martti Mykkänen
EasyBeasy haalari on syntynyt kotiäiti Marja Mykkäsen ideoimana, kun hän halusi omille lapsilleen kestävän, kevyen ja mukavan haalarin.
Saatuaan prototyypin valmiiksi Mykkänen tarjosi pukua Stockmannin sisäänostajalle, joka kiinnostui, ja tilasikin pukua heti ison satsin.
Haalarista tuli kaupallinen menestys kahdeksikymmeneksi vuodeksi (1970-1991.)
Sitä myytiin hyvin myös muissa Pohjoismaissa ja Saksassa.


EasyBeasy oli käännettävä talvihaalari, toinen puoli oli musta, "pihapuoli". Sen puolen polvet ja takapuoli oli vahvistettu rekka-auton suojapeitekankaalla. Tämä kesti kovaakin kulutusta erittäin hyvin.
"Pyhäpuoli" oli punainen, sininen, keltainen, valkoinen tai vihreä.
Vettähylkivä haalari oli hyvin pelkistetty, ei ollut turhia koristeita, ainoastaan selässä avotasku.

Haalari oli suhteellisen kallis, mutta puku kiersikin sitten käyttökelpoisena monet sisarukset ja vielä sukulaislapset päälle.
"Iisibiin" perään tunnutaan yhä haikailevan, joku oli vauvapalstalla valmis maksamaan hyvästä haalarista 200eur ja huutonetissäkin toisinaan olleet ovat menneet kaupaksi.

Muita EasyBeasy vaatteita olivat mm. lasten kaksiosaiset ulkoilupuvut, ohuet tuulikuorihaalarit, froteiset sisävaatteet ja aikuisten ulkovaatteet.

Haalarista ei netissä ole juurikaan muita kuvia kuin liittyen Helsingin kaupunginmuseon  Made in Helsinki  -näyttelyyn. Siellä pääsee livenä näkemään tuulihaalarin ja talvihaalarin, ovat tosin lasivitriinissä vähän hassusti nostettuna seinälle.

Vanhoissa lehdissä olen kuvia kyllä nähnyt, haalari- ja ulkovaatevertailuissa ainakin (pärjäsi hyvin !), mutta en ole ottanut talteen.

Mutta palkitussa näyttelyjulkaisussa
Made in Hki on kuvia haalareista lasten yllä,
saatu ihmisten kotialbumeista,
kannattaa katsoa tuo kirja. (Kirjastosta,
tai myynnissä Museokaupassa.)

Kirjassa myös lisää EasyBeasystä,
mm. käyttäjien kommentteja ja muistelmia.
2 kommenttia:

kassu kirjoitti...

meillä on käytössä toi haalari, sinisenä :) siis ihan oikeesti maksetaan tommosia summia :O mie löysin omani ota ilmaiseksi korista :D

Sanna kirjoitti...

Yhdellä pihakirpulla oli kerran semmoinen, vieläpä käyttämätön, kaapissa vuosikymmenet säilötty. Kympin olisi maksanut, enkä sitten ottanut kun oli sinimusta ja meidän nuorimmainen on tyttö :-D