"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

2. toukokuuta 2012

Making the Most of PlasticsSuomen ulkomaankauppaliiton julkaisema englanninkielinen vuosittainen ulkomaalaisille suunnattu ”vienninedistämiskirja” Designed in Finland esittelee mainoskuvin ja tekstein suomalaista designia. Mukana eri valmistajilta astioita, taidetta, koruja, kankaita, vaatteita, huonekaluja. Hienoja mainoksia, jotka hyvin peilaavat myöskin ajankuvaa.
Nämä kirjat ovat olleet minulle oikea löytö.

Kirja ilmestyi ensimmäisen kerran v. 1960.
Tutkailun ja kiinnostuksen kohteena siis 70-luvun kirjat, en tiedä vieläkö ko. kirjaa tehdään. Jäljet loppuvat 90-luvulle. Kirjan nimikin muuttui: Design in Finland.

Vuoden 1972 kirjan kannessa on värikkäitä muovikipposia,
Melamine ware by Décembre Oy.

"Newcomer is Décembre Oy. The former's line made by Karhumuovi comes in six gay colours, round and square, gift-boxed little trays in durable melamine and handy mirrors in SAN plastic - all in simple, harmonius and refined style."Melamiinisia tuhkakuppeja.

1970-luvun alussa Armi Ratia perusti poikansa Ristomatin kanssa Décembren. Tarkoitus oli tuottaa pienesineitä, samoja tuotantoon pääsemättömiä esineitä, joita oli karsittu Marimekon tuotevalikoimasta saneerauksen yhteydessä vuosina 1967–1969.
Ristomatti Ratian ja Hilkka Rahikaisen vuosina 1968–1969 suunnittelemia muovituotteita valmistettiin Karhumuovi Oy:ssä.
Teksti: Marimekko
Lämmönkestävästä melamiinista valmistettiin tuhkakuppeja sekä SAN-muovista salaattikulhoja ja muita tarjoiluastioita, käsipeilejä ja henkareita, henkari lasten- että aikuisten kokoa.Käsipeiliä myytiin hyvin USAssa että Englannissa,
 mutta sitten Revlon kurja meni kopioimaan peilin...
/Tieto kirjasta Ristomatti Ratia "Paha Poika."/

Kuvassa myös salaattikulho.

Iltalukemiseksi suosittelen Ristomattia Ratian elämäkertaa.
Kirjassa lisää myös Décembrestä, joka tehtaili paljon muutakin kuin muovitavaraa, sekä tietysti Marimekosta ja Armi Ratiasta.
Olipa hyvä kirja muutes. Tuli aivan toisenlainen kuva herrasta, ei ollut ennenkään huono, mutta nyt parani vielä.
5 kommenttia:

SarP kirjoitti...

Minäkin fanitan Decembreä, mutta todella harvoin tulee kirppareilla vastaan. Ihanan selkeitä ja iloisen värisiä tuotteita.

Nimetön kirjoitti...

Moikka
Tulin vain kertomaan että olen lukenut tätä blogiasia parisen vuotta ja olen ihastunut. Olen aina ihan innoissani kun olet kirjoittanut jotain uutta, ja erityisen innoissani olen jos mukana on kuvia vanhoista lehdistä ja mainoksista.
Paras blogi ehdottomasti.
Kiitos.
T:Fani

Erik kirjoitti...

Hei - en tiedä oletko huomannut kävijämäärätilastoissa vierailuja omasta blogistani (joka saa tässä jäädä anonyymiksi aiheensa vuoksi mutta jolla on aika tavalla vierailijoita, yli 50 miljoonaa tähän mennessä). Syy tähän viestiin on se että jos olet huomannut tapahtuneen ja nimen jolla olen ohjannut tänne lukijoita,Tacky Finland Blog, nimi on valittu pelkästään siksi että se kiinnittaa heti lukijoiden huomion paljon paremmin kuin jos olisin vain nimennyt linkin neutraalisti "Finnish Design in the 1970s", ja olen valinnut hassuja esimerkkejä tuodakseni lukijoita blogiisi. Ja kommenteista päätellen sinulla onkin jo paljon faneja blogini lukijoiden joukossa!

n i n n u kirjoitti...

Olen huomannut kyllä linkityksen, pikaisesti uskalsin käydä kurkkaamassa mikä blogi ;)

Erik kirjoitti...

Toivottavasti et henkäissyt aamukahvia väärään kurkkuun :)

Mutta kuten saatoit päätellä, lukijoideni joukossa on paljon ihmisiä joita kiinnostaa sisustus ja design!

Yhdessä kommentissa muun muassa mainittiin että yksi bloggaamistasi Futuro-kodeista - ne ovat upeita! - on edelleen Tampassa Floridassa kunniapaikalla strippausklubin katolla!