"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

8. tammikuuta 2011

Lukemattomia makuelämyksiä


Kuva: Kotiliesi 1974

Vieläkö joltain löytyy keittiöstä tämän näköinen patteristo mausteita ?


Kuva: Nuorenparin kirja 1975.
Kirjaa jaettiin maksutta jokaiselle kihkaparille kihlasormusten oston yhteydessä.Ruotsalaista Kockensin maustesarjaa Suomessa
 valmisti McCormick ja myi TUKO.

Meillä oli kotona käytössä taasen SOK:n matalampia lasisia maustepurkkeja.
Ei vaan ole ainuttakaan tainnut jäädä talteen.


P.S. Takkikangasäänestys käynnissä ompelupuolella.


12 kommenttia:

Pikkusisko kirjoitti...

Ihana, meillä oli kotona juuri tuo hyllykkö maustepurkkeineen!

Lora kirjoitti...

Meillä oli just noita Kockensin maustepurkkeja, ei taida enää olla myynnissäkään? Silloin ainakin meillä oli paljon sellaisia mausteita, joita nykykeittiöön ei aina täysin "automaattisesti" kuulu: Anis, pomeranssinkuori, kumina, muskottipähkinä, meirami jne. Sensijaan maustesekoituksista muistan vain Herbamare-suolan joka jossain vaiheessa tuli uutuutena ja aiheutti suurta uutuudenviehätystä vanhemmissani. Itselläkin oli paineita hankkia ekaan omaan asuntoon laaja kokoelma mausteita, mutta nykyään valikoima on supistunut ja painottunut erilaisiin sekoitemausteisiin.

TaiNa kirjoitti...

Vautsi, en tiennytkään noista purkeista mitään ennen tätä! meillä on just noita maustepurkkeja parikymmentä, tulivat meille miehen ukin kuoltua, hänen tavaroistaan. Osa on ihan käytössä ja osan annoin tytöille leikkimökkiin. :)

Tiina kirjoitti...

Ooh, muistan tuon! Meillä taitaa olla jäljellä jokunen maustepurkki tuota designia. Kai noi maustepatterit jättivät jonkinlaisen jälkensä, sillä meillä on paljon maustepurkkeja, piilotettuna laatikkoon tosin. Tehdään paljon intialaista ruokaa, joka vaatii monenlaisia mausteita.

Mietin, että kuinka monella nykyään on ylipäänsä noin monta maustepurkkia? Itse en ymmärrä valmiita maustesekoituksia lainkaan, vaan kaikki pitää tehdä itse...=)

n i n n u kirjoitti...

Minä tulen toimeen myös ihan muutamalla mausteella, joskus ollut suurempi varasto niin käyttämättähän ne jäi.

Tuollainen iso maustehyllykkö oli ehkä 70-luvulla jonkinlainen hitti, piti saada seinälle kun muillakin oli.

Elina kirjoitti...

Meillä on muutama tuon sarjan maustepurkki edelleen (sisällöt uusittu), asuntomme edellisten iäkkäiden asukkaiden jäämistöstä. Muun muassa "piffimauste" :)

KohuKaunotar kirjoitti...

Ihanaa nostalgiaa! Mun mummolla oli juuri tuollainen maustehylly. Han oli kova leipomaan joten kardemumma oli aina lopussa. Muistan etta joskus jopa leikin kyseisilla mausteilla ja yritin tehda jotain hajuvesia (!). Mun aidilla ja tadilla on edelleen tuollaset maustehyllyt, mausteet vaan on taitanut muuttua vahan vuosien varrella.Kuinkahan moni edes kaytti noin monta maustetta? Eihan ne edes saily hyvina kovin pitkaan.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on vastaava maustepatteristo 90-luvun alusta, itse purkki purkilta keräämäni :) Ja sisällöt tietysti uusitaan kun edelliset loppuu. Ja käytössä (oikeasti) ovat niin pomeranssinkuori kuin anis ja kuminakin! Maustesekoituksista taas ainoastaan suolaton sitruunapippuri on päässyt hyllyyn. Taidan olla vanhanaikainen :)

Tuota designiä ei lapsuudenkodissani ollut, vaan sellaisia matalia, ruskeakantisia, valkoetikettisiä purkkeja. Kaikkein ihanin maustepurkki on minusta peltinen kanelipurkki, joka on peräisin isovanhempien kesämökiltä!

T. Undine

http://marjonsivuilut.blogspot.com/ kirjoitti...

No voi päivää näitä maustepurkkeja ja tuota hyllykköä :D Juu, tuttuja on ja taitaa vieläkin tuolta muutama löytyä purkki, ilman etikettiä ja ilman hyllykköä:D
Niitä purkkeja joskus täyteltiinkin :D Toisaalta kun perusmausteita oli paljon, pystyi itse tekemään omia sovellutuksia ja maustesekoituksiaan! Minulla purkit meni sekaisin tyttären ollessa pieni ja laitoin kanelia ruskeakastikkeeseen maustepippurin tilalta. Nuo ovat äkkiä katsoen kaikki niin saman näköisiä, vaikka etiketit olikin :D

Emma kirjoitti...

Oiskin tuollanen maustehylly...

Hanski-Maarit kirjoitti...

Ihania! Meillä oli kotona noi purkit, vähän saman näköisessä hyllyssäkin. Taitaa ne kyllä löytyä sieltä vieläkin :)

Pirena kirjoitti...

No meillä löytyy kaksittain joka purkkia kun oli molemmilla (mulla ja ukolla) omat mausteet, ennenkuin 80-luvulla mentiin naimisiin. Minä tässä joulun tienoilla jo ehdotin, että voitaisko joistain tuplapurnukoista luopua, mutta ukkoni sanoi ei.