"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

10. elokuuta 2011

Silloin vauvana

Synnyin 40v sitten maaliskuussa ja keräilen juuri sen vuotisia ja kuukautisia aikakausilehtiä. On hauska lukea ja katsella mitä silloin tapahtui ja millaista oli maailman meno.
Ja onpa jotain näytettävää äidin lapsuudesta jälkipolvellekin.

Ja kuinka ollakkaan Kotiliesi oli suuri silloin vauvanumero !
Mahtoikohan äitini lueskella tätä ja ottaa vinkkejä ?
Olin kyllä toinen lapsi, niin ehkä vauvajutut ei olleet enää niin uutta ja ihmeellistä.
(Kuvat aukeaa isommiksi klikkaamalla.)


Vauvan teollisuusruuille on lehdessä annettu kovasti palstatilaa, asiasta kirjoitetaan postiiviseen sävyyn ja kerrotaan että v. 1968 Yhdysvalloissa lastenruokasäilykkeiden kulutus oli 660 tölkkiä lasta kohden. Vastaavat luvut oli Ruotsissa 450 ja Suomessa 70. (Paljonkohan tänä päivänä?)
Toimittaja oli vieraillut Jalostajan tehtaalla ja saanut seikkaperäisen opastuksen tölkkiruuan valmistusprosessista. Tuolloinhan vauvoilla aloitettiin kiinteät 2kk ikäisenä, hedelmillä ja kasviksilla.

Lehdessä luetellaan liuta vaatteita ja tarvikkeita joita vauva tarvitsee äitiysavustuspakkauksen lisäksi, tarpeelliseksi on katsottu mm. hoitotarjotin, jossa pitäisi olla kannellinen tölkki pumpulia varten, ja tölkki puhtaita tutteja varten.
Tuon ajan äitiyspakkaus kuvana löytyy blogistani täältä.

*********
Koulut ja kerhot alkoivat/ovat alkamassa, tulostettavan Nakke retrolukujärjestyksen löydät täältä.

12 kommenttia:

Pieni Lintu kirjoitti...

Hauska potta! :)

Katsula kirjoitti...

Ihania tietoja : ) Olen itse syntynyt samassa kuussa kuin sinäkin ja täältä tosiaaan löytyy monta "ai niin"-juttua :) Kiitos että jaat näitä tietoja ja muistoja!

pikkukiiski kirjoitti...

Hei tuollainen samanlainen punavalkoinen potta lojuu meillä kierrätyskeskuksessa!

n i n n u kirjoitti...

Meillä oli myös sama potta :) Minulla lapsena siis.

HannaV kirjoitti...

Tervehdys!

Mielenkiinnolla olen lueskellut blogiasi jo pidemmän aikaa ja ihastellut kirpparilöytöjäsi, itse kun en yleensä löydä juuri mitään (johtunee siitä että käyn kirppareilla hyvin epäsäännöllisesti...). Olen kotoisin Hollolasta, alunperin Lahdesta, ja tulossa reilun viikon päästä sinne viimeisten kesälomapäivien viettoon, ja haluaisinkin tiedustella, että millä Lahden (Hollolan?) kirppareilla teet yleensä retrolöytösi? Käsittääkseni olet samoilta kulmilta kotoisin. Älä pelkää, en aio ryöstää kaikkia ihanuuksia nenäsi edestä, lähinnä katsella ja ihmetellä josko osuisi silmään jotakin mukavaa ;)

Kesäterveisin,

Hanna-lukija

n i n n u kirjoitti...

Kaikki Lahden alueen kirpparit on siitä hyviä, että kaikista tekee löytöjä.
Löytäminen kun yleensä perustuu säännölliseen kiertelyyn, tarkkaan kirppissilmään ja hituseen tuuriakin.
Olisi ajatus joku kerta tehdä postaus Lahden kirppareista.

Mutta tässä nyt näitä vakiopaikkoja lueteltuna: Kontti, Fida+Kirkkis, Pelastusarmeijan kirpparit, Kissankulman kirppis, Sozo. Sitten itsepalveluperiaattella toimivia: Lanttila, TiinuLiinu(Hollola).

HannaV kirjoitti...

Kiitos vinkeistä! :)

Pihlajanmarja kirjoitti...

Olen sitä mieltä, että vauvat ja pikkulapset olivat varmaan jotenkin tyytyväisempiä, kun heillä oli paljon kirkkaita värejä ympärillään: kaikki tekstiilit, kalusteet yms. Vaikka nykymuoti näyttää suosivan ihan valkoista ja muita hempeitä sävyjä, niin voisihan pienille sisustaa värikkään ympäristön.

Nimetön kirjoitti...

Hei!
Oliko lehdessä tuon vauvan peiton ohje? Pystyisitkö laittamaan sen tänne?

n i n n u kirjoitti...

Ohje vauvanpeittoon löytyy kyllä, laitan sen tuonne ompelupuolelle (kukikkaat kuosit)tässä kun ehdin, käy katsomassa sitten sieltä.

Nimetön kirjoitti...

Meillä on käytössä kyseinen Muuramen-marimekon pinnasänky 12/09 syntyneellä pojallamme. Myös isoveli (02/04) nukkui siinä. Sänky on hankittu minua varten 70-luvun alussa ja sen jälkeen siinä on nukkunut liuta suvun lapsia. Kiva blogi.

Elina S.

Nimetön kirjoitti...

mitä tuossa potta-kuvassa lukee, ku ei avautunut kuva niin isoksi, että olisi selvää saanut. Meilläkin kyseinen potta on, joten kiinnostaisi...