"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

1. lokakuuta 2009

Maaliskuu on vauvojen kuukausi


Kotilieden maaliskuun lehteä vuodelta 1969 voisi nykykielessä sanoa vauvanumeroksi, niin paljon siinä oli vauva-asiaa.
Esillä on ensivarusteita, hoitovälineitä, vaatteita, tarvikkeita, ruoka-asiaa. Mustavalkokuvia suurinosa harmillisesti.
Olin tietoinen etukäteen, että juuri tässä numerossa on kuva sen aikaisen äitiyspakkauksen sisällöstä. Tarvitsi enää vain etsiä numero, tiesinkin missä saattaisi olla, ja löytyihän se.

Lehteä lukiessani en pystynyt olemaan taas taivastelematta sitä kuinka aikaisin aloitettiin lisäruuan anto ennen.
Ennen oli ennen, mutta silti tämäkin ohje tuntuu aika hurjalta.

"Nykyisin pyrimme jo mahdollisimman varhain antamaan lapselle muuta ravintoa liian yksipuolisen maitodieetin välttämiseksi. N. 2-3 viikon iässä voimme jo antaa ensimmäiset tuoremehutipat, appelsiinimehua, vuodenajan mukaan myös tuoreista marjoista puristettua mehua. Tämän jälkeen seuraavat hedelmäraasteet ja n. 6 viikon ikäiselle voimme antaa jo hieman kasvisraasteita, porkkanaa, lanttua jne, samoin kiisseliä."

Toisaalta ohjeen ymmärtää, kun imetys ei ollut suosiossa, eikä äidinmaidon vaikutuksista tiedetty riittävästi, pelättiin että imeväiset saavat liian vähän vitamiineja, varsinkin rautaa.
Keskimääräinen imetysaika oli Helsingissä tuolloin 6viikkoa, muualla maassa vähän korkeampi.

Lehden kansikuvassa vauvaa hoidellaan kolmekymmentä vuotta vanhalla, kuudella vauvalla olleella "hoitopöydällä".Perustarvikkeet löytyvät aina vauvasaippuasta ja ihorasvasta alkaen, aika hauskaa on se, että mukana on Mäntysaippua. Vaatteiden ja vaippojen pesuun ? Mukana myös pulloharja, tutti ja tuttipullo.

Pakkauksessa on edelliseen vuoteen verrattuna joitakin muutoksia: potkuhousuja on kahta kokoa, vauvan alustan kokoa on suurennettu, pyyheliina on vaihdettu kauniimpaan (?). Tätä pakkausta on alettu jakamaan 1.4.1969.

1970- luvulle saakka äitiyspakkausten vaatteet olivat valkoisia, 70-luvun alussa tulivat värit ja potkuhousut sekä potkupuvut, joustavat kankaat.
Niskasta solmittavat hankalat puuvillapaidat jäi pois, tilalle trikoo- ja froteepaidat kietaisumallilla.

80-luvulla vauvamuoti lähentyi enemmän isompien lasten vaatteita ja väljät collegeasut tulivat pakkaukseen, joustofrotee sai väistyä.

Äityspakkauksesta ja sen sisällöstä on blogissani aiemmin ollut juttu täällä, ihan kiva artikkeli ja muutama kuva on Helsinginsanomien verkkosivulla
ja löytyypä FB:sta oikein asialle vihkiytynyt yhteisökin.Lehdessä esiteltiin joitakin valmisvaatteita sekä oli tietysti ohjeita vauvanvaatteiden valmistamiseen. Itsehän niitä vielä paljonkin silloin tehtiin.
Kuutoskuvan erikoisuus, paitaan napeilla kiinnittyvä erillinen ruokalappu. En kyllä oikein tajua miten toimii. Paitaanko pitää ommella napit sopiviin kohtiin ?

*****************************************

Mainos Enstex- vaatteista, keltainen kaksirivinappinen takkihousu- yhdistelmä lippiksineen näyttää niin hienolta, oikein 60-lukulainen.


13 kommenttia:

pikkupikkuriikki kirjoitti...

Mä oon just -69 syntyny, heinäkuussa..liekö mulla ollu just tuo pakkaus??? Mulla tallessa mun oma neuvola kortti ja siinä lukee ekassa terveydenhoitajan kirjoittamassa kohdassa et tuoremehuja 2viikkosesta alkaen..on sitä monasti ihmetelty..ja imetys ei silloin ollut todellakaan hot..varmaan en oo päivääkään äidinmaitoa saanut..oma äitini ja mummoni puolestaan aina ihmetellyt mun pitkään imettämistäni...

Pieni Lintu kirjoitti...

Olipas hauska postaus!!! :) Kiitos tästä!!! :)

Ihan hirvittävää tuo mössöjen syöttäminen on ollut ennen..huh..en mikään imetysfanaatikko ole ja omat lapset ovat saaneet kiinteetä ennen ku ovat olleet 6kk, mutta rajansa kaikessa. Mun äiti kehuskeli kuinka minä olen vauvana jaksanut olla koko päivän jossai reissussa "kiltisti" vauvana kun oli annettu vaan aamulla jotain munamaitoa..just joo.. :D Enkä mä ymmärrä tota että vastasyntyny osais olla jotai muuta ku kiltti..täh!? Minkäs sille pienet voi jos vaikka masua vääntää tai on nälkä tai vaippa märkänä - tottahan nyt pienet itkee, toiset enemmän ja toiset vähemmän.

Anteeksi paasaus! ;)

Jasupo kirjoitti...

Tulen aiiin hyvälle tuulelle blogistasi. Kiitos kun jaksat kaivella näitä kiinnostavia juttuja esille.

Laura.Ny kirjoitti...

Kiitos, todella mielenkiintoinen postaus. Mummoni kertoi että joskus aiemmin on tosiaan tullut mäntysuopaa ja jopa pesusoikko ä-pakkauksessa :)

Viipukka kirjoitti...

Ooh! Miten kauniita vaatteita. Harmillista tuo mustavalkokuva..

n i n n u kirjoitti...

Pesuvati on ollut aika pitkään pakkauksessa, 80-luvun alkuun jopa. Sitten kun se poistettiin, meni se tehdas konkurssiin, joka niitä valmisti.

Nimetön kirjoitti...

Vihdoin ja viimein osallistun kommentoimaan jotain! :D

Olen siis seurannut hyvin, hyvin tiiviisti blogiasi jo pidemmän ajan... en edes muista milloin ja miten tänne eksyin (helmi-maaliskuussa?), mutta päivääkään ei ole ollut, milloin en olisi käynyt.
Sinulla näyttää nimittäin olevan täydellisesti sama maku, tyyli, intohimo, harrastus yms. kuin minulla. :)

Koskaan vain en ole ehtinyt mitään merkkiä itsestäni jättämään. Hassua!

Olen vain ihaillut ja ihastellut, ja saanut inspiraatiota. :)

Aivan ihastuttava blogi, kertakaikkiaan!!!

Ja mitä tulee tähän postaukseen, niin olipas hauska yhteensattuma; ostin juuri reilut kuukausi sitten kirpputorilta tämän täysin samaisen Kotilieden. :D Ja kyseinen lehti on ehditty lukemaan jo pariin kertaan kannesta kanteen.

Ihanaa että jaksat ilahduttaa meitä lukijota blogillasi, ja jatkathan samaan malliin.
Suur kiitos sinulle siis tästä väripilkusta ja ilosta elämääni. :)

Sen muistan, kun näin maaliskuun ensimmäisen päivän postauksesi, sen iki ihanan vihreän keittiön, niin silloin olin myyty. Itselläni ON nimittäin juuri sellainen, ihka aito vuoden -74 keittiö!!! :D

Hauskaa nähdä, miten paljon minun kotoa löytyy täysin samaa tavaraa, kuin mitä sinulla, tai täällä blogissa. Eihän tätä siis voi olla seuraamatta.

Mutta, pidemmittä puheitta ;D
lopetan hölöttämisen ja keksityn taas nauttimaan blogistasi.

-RuskaRouva-

Marika kirjoitti...

Uusi lukija klikkautuu ;) Ihana 70-luku!
tv.70-luvun hedelmä

n i n n u kirjoitti...

Oi voi RuskaRouva, kylläpä oli mukava palaute !

Mia kirjoitti...

Hui kamaluus miten pienenä on jo syötävää työnnetty pienille. :O
Kiva postaus, ihan huippuja nuo ulkovaatteet. :)

zanne kirjoitti...

Ihania kuvia äitiyspakkauksista, mä olen ihan äitiyspakkausfani! ;-) Seurailen niiden vaihtuvia värejä ja tuotteita vuodesta toiseen, vaikka vauvoja ei ole aina edes ollut että olis itselleen saanut sellaisen.
Harmi vaan todellakin että osa kuvista vaan mustavalkoisina, mutta eipä voi mitään. Silti erittäin mielenkiintoista!

Ja tuo napitettava ruokalappu toimii kait niin että paitaan omellaan napit, ja ruokalappuun samoihin kohtiin tehdään napinreiät. Sitten ruokalappu kiini. Ja ruokailun jälkeen ei tarvitse vaihtaa koko paitaa, vaan napittaa sen läpän pois, ja laittaa sen pesuun.

Anu ja Ninja kirjoitti...

Palaan vanhaan... Mulla on yhä suvilalla käytössä se äp-pesuvati. Muistan makuupussin, vaaleansinisellä pohjalla vihreät kuviot. Pitääpä yrittää metsästää sama Kotiliesi.

Mun eka ruoka on ollut appelsiinituoremehua 3 vkon iässä. Ja sit porkkanaraastetta. Mies on syntynyt keskosena, sille on syötetty jotain vispattua kananmunaa...

Anu

n i n n u kirjoitti...

Tuollapa se kaapissa on, -69-70 makuupussi. Aarre. Onneksi säilytetty.