"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

11. lokakuuta 2009

Tekemistä kyökin puolella


Tässä lupaamani muutama ruoka/leivontaohje, vihdoin sain naputeltua.
Ohjeet on 70-luvun Kotiliesi -lehdistä kaikki, paitsi Omenapähkinäneliöt kirjasta 70-luku tarjottimella.

En ole mitään näistä tehnyt mutta tarkoitus olisi !
(No joulupipareita toki, ohje on se perinteinen. Mummoni muuten laittoi aina taikinaan vähän kaakaojauhetta, näin pipareista tuli tummempia.)


Gebhardin sunnuntaikakku

200 g margariinia
2 dl sokeria
4 rkl siirappia
4 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
1 dl hienoksi hakattuja manteleita
1 dl rusinoita
pieni tölkki säilöttyjä kirsikoita

Hiero huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja siirappi vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää kananmunat yksitellen. Lisää jokaisen munan jälkeen vähän vehnäjauhoja.
Sekoita kohotusaine, jauhot, hakatut mantelit ja rusinat keskenään, lisää taikinaan.Täytä voideltu, korppujauhotettu kakkuvuoka puolilleen taikinaa, ripottele päälle kirsikoita ja niiden päälle loput taikinasta. Paista 1 tunti 175 astetta.





Omenapähkinäneliöt

200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl vettä
4 dl omenasosetta
saksanpähkinärouhetta
raesokeria
muna voiteluun

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja neste. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.
Kaaviloi puolet taikinasta ohueksi neliöksi
Levitä päälle omenasose ja kauli toinen puoli taikinaa ja nosta kanneksi päälle. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle pähkinärouhetta ja raesokeria.
Paista 200-asteisessa uunissa 20-30 min. Leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.



Makkaravuoka viidelle

n. 4-5 annosta perunasosetta
1 muna
muskottipähkinää
1 lenkkimakkara
sinappia
3-4 tomaattia
1 dl juustoraastetta


Valmista perunasose tavalliseen tapaan. Anna jäähtyä hukan ja sekoita joukkoon vatkattu muna. Mausta muskottipähkinällä ja levitä voideltuun uunivuokaan. Leikkaa kuoritusta lenkkimakkarasta n.2 cm paksuisia viipaleita. Levitä jokaiselle viipaleelle sinappia ja tomaattiviipale. Painele makkarapalat perunasoseeseen lenkin muotoon. Levitä pinnalle juustoraaste ja paista vuokaa 200 asteessaa n. 30min.






Lisbethin piimälimppu

½ l piimää
40 g hiivaa
1 dl siirappia
2 rkl appelsiinimarmeladai
½ tl kardemummaa
(kuminaa, anista)
2 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
3 dl ruisjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Liuota hiiva lämmitettyyn piimään ja sekoita muut aineet ylläolevassa järjestyksessä.
Anna nousta toista tuntia.
Taikina on melko löysää, joten se on kypsennettävä vuoissa. Pitkänomaisissa tai annosvuoissa.
Jaa taikina suoraan lusikalla vuokiin ja anna vielä hetken nousta.
Kypsennä tunnin ajan 175-200 asteessa. Annosvuoat kypsyvät nopeammin. Voitele leipien pinta kypsymisen loppuvaiheessa muutaman kerran kahvilla tai kahvisiirapilla, jos leipien pintaan halutaan kaunis kiilto.
Leipä on makeahko ja maistuu erityisen hyvältä teeleipänä.





Isän iltapala

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
125 g margariinia
2 rkl vettä

Täyte:
3 munaa
2 purkkia raejuustoa
1½ dl purjosuikaleita tai hienonnettua sipulia (pehmennä pannulla)
suolaa
paprikajuhetta
valkopippuria

Sekoita vehnäjauhot ja huoneenlämpöinen rasva. Lisää vesi ja painele taikina torttuvuokaan. Pistele haarukalla ja paista 225 astetta n. 10 min.
Vatkaa munat rikki, lisää raejuusto, purjo/sipuli ja mausteet. Kaada täyte taikinan päälle ja jatka paistamista vielä n. 30-40 min.
Vinkki: Ruokaisamman piiraan saat korvaamalla osan sipulista esim. kinkkusuikaleella.




Kaisan piparkakut

2 dl siirappia
2 tl kanelia
2 tl inkivääriä
2 tl neilikkaa
1 rkl pomeranssinkuosta
4 dl sokeria
300 g margariinia
3 munaa
2 tl soodaa
n. 1 kg vehnäjauhoja


Siirappi ja mausteet kiehautetaan. Voi ja sokeri vaahdotetaan. Munat vatkataan joukkoon yksitellen. Jäähtynyt mausteseos hämmennetään joukkoon. Viimeksi lisätään vehnäjauhot, joihin sooda sekoitettu. Aivan koko jauhomäärää ei ole syytä lisätä heti.
Annetaan olla yön yli viileässä ja seuraavana päivänä paistetaan koekakku ja sen jälkeen tarvittaessa voi lisätä jauhoja.
Kaulittaessa taikinaa käytetään mahdollisimman vähän jauhoja, jotta saadaan rapeat piparkakut.
Piparkakut paistetaan 200 asteen lämmössä kauniin ruskeiksi.


6 kommenttia:

äiti kuudelle kirjoitti...

Tuhannet kiitokset ! Tuota Isän iltapalan ohjetta kaipailin ympäri nettiä tässä alkusyksyn ja nyt satuin siihen törmäämään blogissasi :D

Tuota teen pikimmiten. On muuten hyvää.

Samoin makkaravuoka vaikuttaa sille että sen teen myös ja ehkäpä tuolla piparkakkuohjeella pipareita.

Kiitos ohjeista.

Anonyymi kirjoitti...

Sinä olet kyllä ihanan ahkera blogin pitäjä =) Kiitos. Mukavaa, kun on aina jotain uutta kivaa luettavaa.

zanne kirjoitti...

Ihania reseptejä! Pitääkin kokeilla tuota makkarapannua, mieheni varmaan tykkää siitä! :-)

n i n n u kirjoitti...

Isän iltapala on Valion ohje, ja makkaravuoka K-kaupan Väiskin !

Marika kirjoitti...

Tuo makkaravuoka näyttää hyvältä! Voi nami, pitäisiköhän minunkin joku päivä tehdäkin tuollainen! :)

Anonyymi kirjoitti...

Lapsena aika usein oli isäniltapalaa lauantaisin, itse olen syntynyt -70 luvun alussa. Meillä perinne elää vieläkin, ja hyvää vain tuntuu olevan!