"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

6. lokakuuta 2016

70-luvulla lapset valjastettiin viisaasti


Vuosien -73 ja -74 Kaks´plussia.
Kansikuvat hämmästyttää tänä päivänä. Minulla on sellainenkin Kaks´plus jossa kannessa on n. viisivuotias tyttö alapää paljaana, harteilla vain kylpyviitta.
Lehdet oli 70cent kappale, jolloin raaski ostaa jo useamman. Nykyään kun melkein järjestään vanhat lehdet maksaa vähintään 2eur.

Hyvää ajankuvaa sen aikaisesta lastenhoidosta saa vaikkapa lasten valjastestistä.
Nykyään valjaat ei kuulu must have -tarvikkeisiin, taitaa riippua lapsesta onko käyttöä.
Mutta näin siis vuonna 1973:
"Valjasta viisaasti
Siinä vaiheessa kun lapsi opettelee seisomaan ja kävelemään, hänelle yleensä hankitaan valjaat. Markkinoilla on runsaasti lasten valjaita eivätkä mallit suuresti toisistaan poikkea. Materiaali on lähes kaikissa nahkaa. Mutta silti kannattaa tarkoin katsoa minkälaiset valjaat ostaa. Parasta on ottaa pikkuinen mukaan valjaiden ostoon jotta voi jo kaupassa kokeilla.
Pienokainen joka on alituiseen pyrkimässä ulos vaunuista ja rattaista vaatii äidin kaikki kädet pitelemään itseään. Ja sittenkin lapsi voi päästä putoamaan.
Mutta muista ettei lapsi ole koira vaikka kulkeekin talutushihnassa. Lasta ei saa missään tapauksessa roikottaa tai äkkinäisesti kiskoa valjaista."

Parhaimmiksi todettiin Pussycat -vauvatuotesarjan valjaat, kuvassa nro 6.
Ja ajan tyyliin annettiin sitten vielä ompeluohjeet omatekoisiin talutusvaljaisiin.

5 kommenttia:

KristiinaS kirjoitti...

Mä olen ajatellut, että jospa valjaat on kielletty nykyään kun ei niitä näy. Mun lapsella ne oli käytössä ja todella hyvät ja tarpeelliset. Valjaiden kanssa poika pysyi kädenmitan päässä eikä päässyt juoksemaan marketin käytäville. Kaupungilla tosi kätevät kun aina ei rattailla voinu liikkua, valjaat oli ikäänkin lisäkäsi lapsen vahtimiseen.

Metsäntyttö kirjoitti...

Mulla on tallella omat punaiset nahkavaljaani 60-luvulta. Niitä käytin sitten itse esikoisellani jonkun kerran. Se tuntui vähän oudolta, koska en ollut muiden nähnyt käyttävän. Mutta kyllä niistä voi hyötyä olla hyvinkin, jos on varjeltava, ettei lapsi ehdi sopimattomiin paikkoihin. Lehdistä sen verran, että eilen löysin kirpparilta Suuri Käsityökerho -lehtiä vuosilta -75/-76 kansiollisen hintaan 1 euro. Ei niitä yleensä kyllä ihan noilla hinnoilla sentään saa.

Veera kirjoitti...

Nykyisin vaunuissa ja rattaissa on kiinteät turvavaljaat eli vyöt.
Lisäksi markkinoilla on ihan samalla, perinteisellä idealle toimivia, mutta pehmeämpänä ulkoasuun verhoiltuja talutusreppuja eli reppuvaljaita.

Valjaille olisi edelleen käyttöä. Lasten soisi kävelevän itse enemmän ja nuorempina. Ennen ei kolmevuotasta kukaan viitsinyt rattaissa lykkää, nyt lapset voidaan ilmatäytteisten renkaiden turvin kärrätä rattailla vielä kouluunkin.

n i n n u kirjoitti...

Siskon poika oli meneväistä sorttia ja hänelle ostettiin valjaat. Mutta lapsi ei koskaan suostunut niitä käyttämään, ihan totuttelun kautta olisivat menneet ensin kotona, mutta puettua niitä ei saatu koskaan.

Matleena kirjoitti...

Minullakin on omaa käyttökokemusta tuollaisista valjaista, varsinkin poikamme vm. 1973 oli (ja on edelleenkin) kovin nopealiikkeinen ja valjaat olivat tarpeen. Esim. kärryissä hän ei suostunut istumaan, vaan piti nousta seisomaan selkänojaa vasten. Useammin kuin kerran hän sitten keikahtikin ja olisi ilman valjaita tipahtanut ehkä pahastikin.