"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

1. kesäkuuta 2014

Aika oli Lahden

V. 1912 perustettu Mallasjuoma oli yksi tunnetuimmista lahtelaisista yrityksistä.


Aluksi se tuotti vain mallaspitoisia juomia, mutta tuotevalikoima laajeni ja muuttui ajan mittaan jatkuvasti. V. 1921 alkoi virvoitusjuomien ja kivennäisvesien teko. Mallasjuoma oli ensimmäinen Pommacin valmistaja.


Uusia rakennuksia ja laajennuksia tehtiin useaan kertaan, ja naapuritontteja jouduttiin ostamaan omiin tarpeisiin. Laajin maahankinta tuli v. 1968 kaupungilta, kun Mallasjuoma osti vain n. 10 vuotta aikaisemmin rakennetun kansakoulurakennuksen pihakenttineen. Lapset siirtyivät muihin kouluihin ja koulurakennukseen tuli tehtaan toimistotiloja.

60-luvulla Mallasjuoma oli myynnissä jo Suomen ykkönen.

 V. 1965 tuotevalikoimassa oli III-olutta neljää eri laatua, I-olutta kolmea eri laatua, talouskaljaa, sekä virvoitusjuomia ja kivennäisvesiä 27 eri merkkiä.

Lahtelaiset olivat ylpeitä Mallasjuomasta (ja sen tuoksusta), ja oman kaupungin nimikkojuomista.


V. 1988 Mallasjuoma myytiin Hartwallille ja vanhat perinteiset lahtelaiset tuotemerkit vähitellen katosivat.
Juomien valmistus kaupungin keskustassa myös loppui kun Hartwallin uusi juomatehdas ja logistiikkakeskus valmistui kaupungin laitamille v. 2003.

Mitä sitten tapahtui vanhalle tehdasalueelle  ?
Purkuun ja asunnoiksi, tontti kaavoitettiin tiiviiksi 1500 ihmisen kerrostaloalueeksi. Ensimmäiset talot valmistuivat v. 2005 ja rakentaminen jatkuu edelleen.


Vanhaa punatiilistä rakennuskantaa kuitenkin säilytetään, osalla taitaa olla suojelukaavakin päällä. Vanhimmassa panimorakennuksessa toimi aluksi Taidepanimo, jossa oli työ- ja näyttelytiloja, mutta sen tarina oli lyhyt.
Nyt rakennuksiin on suunniteltu jo parin vuoden ajan isompaa kulttuurikeskusta.
Ei taida tämä hanke edetä.
Sillä aikaa rakennukset rapistuvat tyhjillään ...


Etualalla v. 1939 valmistunut keittämörakennus. Takana keitto-osasto (1916), MALLASJUOMA teksti näkyy haaleasti seinässä.
Tuossa tyhjässä välissä on ollut höyrykeskus (1938), se oli alunperin säilytettävien rakennusten listassa, mutta purettu savupiippuineen.


Arkkitehti Juho Nykäsen suunnitteleman ensimmäisen v. 1912 rakennetun panimorakennuksen uusgoottilaisvaikutteinen porraspääty.V. 1945 rakennettu autohalli- ja ohravarastorakennus. Seinässä näkyy vielä maalattuna vanha soikea Lahden erikoisoluen merkki. (Linnut uusia piirroksia.)
Rakennuksen kylkeen rakentuu juuri kerrostalo. Sen paikalta on purettu kellarirakennus (1963), jossa oli mm. käymisammeita.Juttu jatkuu Mallasjuoman tuotemerkeillä, mainonnalla ja mainoksilla.

Tietolähdekirjat: Lahtelaisen lukukirja. Lahden rakentaminen jatkui, Yrittäjiä ja yrityksiä Lahden seudulla, Nuori 100 vuotias Lahti, Selvitys Lahden kulttuurihistoriallisista kohteista.

1 kommentti:

Tellu T kirjoitti...

Mielenkiintoista ...
Mun serkku juuri viikonloppuna totesi, että mulle pitäis löytää jostain juttua Mallasjuoman historiasta, kun nyt tähän alueelle jouduin väliaikaisesti asumaan. Samoja rakennuksia kuvattu mun blogissa, ilman historiatietoja siis.