"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

16. marraskuuta 2013

Aikamatka hotelli Viruun

Neuvosto-eestin 1970-luvun historia muuttuu eläväksi Taru Mäkelän dokumentissa:
Viru - tarinoita hotellista.
Dokumentti pyöri kevättalvella elokuvateattereissa ja nyt se nähdään jo televisiossa. (Saatavana myös DVD:nä.)

Maanantai 18.11 klo 21.30 TV

"Viru –tarinoita hotellista on moneen suuntaan aukeava dokumenttielokuva rakennuksesta, josta on muodostunut instituutio.
 Viru-hotelli on suomalaisten 1970-luvun alussa rakentama rakennus, jossa kolmen eri kansakunnan todellisuudet kohtasivat. Suomalaiset rakentajat olivat ensimmäisiä länsimaisia ihmisiä, jotka oleskelivat suljetussa Neuvosto-Virossa.
 Keskelle Tallinnaa noussut valkoinen jättiläistalo oli Intouristin vahvassa valvonnassa valmistunut hotelli, josta kuitenkin muodostui eräänlainen Troijan hevonen keskelle kommunistista komentotaloutta.
Elokuvassa lukuisat eri ihmiset kertovat suhteestaan taloon.

  Virolaisille itselleen Viru-hotelli edusti länttä, työpaikka siellä oli haluttu: Työn lisäksi rakennus tarjosi mahdollisuuden päästä kiinni etuisuuksiin, joita yhteiskunta ei muutoin tarjonnut.

 Dokumentti kertoo Viru-hotellin rakentamisesta, sen merkityksestä virolaisten porttina länteen, ja hotellin monimuotoisen historian haastattelujen ja vanhan filmimateriaalin kautta."

Tämä on hyvä ohjelma !


                            Etelä-Suomen sanomissa julkaistu juttu, kuva: facebook/viru-tarinoita hotellista
Hotellin kalusteet toimitti Lahden alueelta (Nastola) Lahden Lepokalusto ja rakennustöissä oli mukana paikallinen rakennusporukka. Paljon työmiehiä lähti Tallinnaan Itä-Suomen työttömyysalueilta.Mielenkiintoinen hotelliaihe on poikinut jo aiemmin kirjan Aikamatka hotelli Viruun (2007), blogisti suosittelee myös sitä !

Kirjan esittelyn voi lukea täältä.
HUOM ! Olen lisännyt blogiteksteihin hakusanoja ja lisäksi joitakin yksittäisiä juttuja nostanut esille.
Tämä siksi että asiaa on niin paljon.
Blogin vanhatkin tekstit elävät, eli lisäilen niihin uutta, jos jotain tulee ilmi, myös kuvia lisäilen. Mm. häämuotiin hääpukukuvia.

Lahden kirpputoreista kysellään usein, nyt keräilen nekin nippuun, ja löytyvät omalla hakusanallaan.

Blogistin (lapsuus)kuvatkin löytyvät nyt haulla, sekä Lahti -aiheet. Ja paljon muuta, selailkaa, hakusanat siis tuolla sivupalkissa ->


2 kommenttia:

R kirjoitti...

Kiitoksia tästä ohjelmavinkistä! Katsoin ja oli todella mielenkiintoinen. 1970-luku kiinnostaa ajankuvana (itse olen synt. 1976), vaikkei silloinen värimaailma niin mieleeni olekaan. Muuten, kiitoksia myös tästä blogistasi. Ahkerasti tulee katsottua, mistä oletkaan aina keksinyt postata :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kivasta blogista. Olen myös kirppari harrastaja ja tarkoitus olisi tulla Lahden suuntaan tekemään löytöjä. Kerään 70-luvun kotimaista lasia. Kauniit Arabian astiat hellyttävät hämmentämään kukkaron nyörejä. Kiva ja kiinnostava blogi.