"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

21. tammikuuta 2013

Avantgardea


Paula Häiväoja (1929-2011) vei uuden modernin korutaiteen vieläkin pidemmälle, hänen korunsa olivat suorastaan ultramoderneja.
Lempimateriaali hopeasta syntyi peilimäisiä valoataittavia pintoja, spiraalimaisia muotoja, liikkuvia osia. Omaperäistä ja erikoista. Rannerenkaat kiipesivät pitkin rannetta ja riipuksen paikka saattoi olla selkäpuolella.

Paula Häiväoja oli valmistunut muotitaiteilijaksi, mutta innostui myös korusuunnittelusta.
Hän toimi Kaunis Korun suunnittelijana ja sen jälkeen ensimmäisenä naispääsuunnittelijana Kalevala Korussa.  Itsenäisenä yrittäjänä omassa Studio Paulassa v. 1967-1970.
Työ vapaana korutaiteilijana jatkui vielä vuosikymmenet.

Häiväoja suunnitteli myös neulevaatteita, teatteripukuja, lavastuksia ja näyttelyitä ja toimi opettajana. Näilläkin nurkilla v. 1972-75 Lahden muotoiluinstituutissa vaatesuunnittelun yliopettajana.

Netistä ei löydy kuvia niistä upeimmista Paulan koruista, (googleta), se kertoo siitä että ovat vaikeasti saatavia, vapaanakin olevat liikkuvat "piilossa" arvohuutokaupoissa. Koruja ei myöskään ole tehty suuria sarjoja, ja varsinkin nuo Studio Paulan korut olivat uniikkeja.



 Kuva: Kalevala Koru
 
Muutoksen pyörteissä (1967) on Paulan suunnittelema Kalevala Korun sormus, jota valmistettiin uudelleen v. 2009 juhlistamaan Paula Häiväojan 80-vuotissyntymäpäivää. Sormuksia tehtiin 80kpl ja osto-oikeus koruun arvottiin halukkaiksi ilmoittautuneiden kesken. Hintana 290eur.
 
Erikoinen ostomahdollisuus,
oletko kenties onnellinen keräilyharvinaisuuden omistaja ?
 
 
 
 
 
 Muoti Sorja 1967, korut Studio Paula.

 



 
Paulan elämästä ja työstä on tehty kirja "Kuin ihmisen siivet -Paula Häiväojan taide". Pelkkien korukuvien takia ainakin selailemisen arvoinen teos.

 
******* 
 Kaunis Koru perustettiin 1956 ja suunnittelijoina alkutaipaleella ovat Paulan lisäksi olleet mm. Jan Salakari, Mirjam Salminen ja Pekka Piekäinen.
Nykyään Kaunis Koru on sulautunut Kalevala Koruun.
 
Hopeinen rannerengas on kuulunut aikaisemmin äidilleni, se on Kaunis Korun, alihankintana tehnyt käsityönä kultaseppä H. Kaksonen, vuosileima G7 = 1960.  Vaan ken on suunnittelija, enpä tiedä. Löytyisikö lukijoilta tietoa?
 
 


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mulla on jossain jemmassa hyvin samanhenkinen rannekoru kahdella vihreällä kivellä, ja korussa on kaiverrus vuodelta -57. Jostain laatikosta vintiltä se aikanaan löytyi, alkuperäisestä omistajasta ei ole tietoa.
-Leppis