"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

6. heinäkuuta 2012

Äitiyspakkauksen tarina


Jälleen on avautunut kiinnostava näyttely liittyen
World Design Capital 2012 –vuoden ohjelmistoon.

Äitiyspakkauksen ainutlaatuinen tarina 1930-luvulta nykypäivään on esillä Eläköön hyvä alku -näyttelyssä Helsingin Virka Galleriassa 29.6.–2.9.2012. Vapaa pääsy.


Kaikenlaista kokeilua on mahtunut äp:n taipaleelle.
80-luvun alussa jaettiin kahdenlaista pakkausta, ensisynnyttäjän ja uudelleensynnyttäjän. Kumman vain sai valita. Suurimpana erona se että, ykköspakkauksessa oli pesuvati, kynsisakset, kertakäyttövaipat ja kylpymittari jotka puuttuivat kakkospakkauksesta. Lisäksi makuupussipeite korvattiin makuupussihaalarilla.


Kuva: KELA


Jos kiinnostaa kurkistaa miltä näytti vuoden 1983 äitiyspakkauksen sisältö,


7 kommenttia:

Niina/ Kuiskauksia -Blogi kirjoitti...

Muista kuvan kirjan omasta lapsuudestani. Hauska tietää nyt, mistä se oli peräisin. :)

Hanname kirjoitti...

Oikeastaan tuota kirjaa jaettiin neuvolasta, mutta äideille kumminkin :)
Oliko muuten tuo selvitys tuosta toisen lapsen pakkauksesta siellä virka galleriassa? Ollaan tuota mietitty tuolla FB: Äitiyspakkaus ryhmässä, mutta mitään virallista ei tiedossa.

n i n n u kirjoitti...

En ole vielä käynyt tuolla näyttelyssä, menossa vasta.

Vuoden 1980 Kaks´Plus- lehdessä kerrotaan tästä toisesta pakkauksesta, oli luetteloitu mitä ykkönen sisältää ja mitä kakkonen sisältää.

Hanname kirjoitti...

Pitääkin vinkata tuosta lehdestä tuolla ryhmässä. Jos joku sen kaivais esille jostain. Mulle tuli kutsu tuonne näyttelyn avajaisiin ihan tuon ÄP ryhmän perustamisen takia. Mutta kun selvis että siellä ei sisältöä esitellä vaan tuo laatikko, niin en sitten 450km päästä tuonne raahautunut. Uusi pakkaus sisältöineen esitellään muuten yli huomenna 15.8 kelan sivuilla.

n i n n u kirjoitti...

Kävin näyttelyssä, aika suppea juttu oli, tosin jotain uutta faktaa oli. Esim. se että eka makuupussi tuli v. 1968 ja minulla on juurikin se. (turkoosi kiemurakuvioinen.)


Oli siellä esillä kyllä tämän vuoden äitiyspakkauksen sisältökin. Pliisu kuten aina, eikä se kyllä minua edes kiinnostanutkaan, kun ei ole ajankohtainen.

Hanname kirjoitti...

Ahaa se on voinnut tulla sitten sinne myöhemmin... kun kelan sivuillakin mainostivat että ei sisältöä esillä...? Tai nyt tulikin mieleen, että jos se olikin tämä 2011 pakkaus. joka siellä oli. Jos en väärin muista niin joku mainitsi sen siellä ainakin olleen näytillä. Se on tullut valkosessa laatikossa.

n i n n u kirjoitti...

Oli se se 2012 pakkaus, löysin tämän:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/250412142811MI?opendocument