"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

1. lokakuuta 2011

70-luvun matematiikkaa


 Erota joukkoviivalla osajoukot,
 täydennä lauseet ja ratkaise yhtälö kuvan avulla.

Alkioita kaikkiaan .....
Erotin 3 alkion osajoukkoja .....
Erottamatta jäi ..... alkiota.
14 ÷ 3 = ....., jakamatta jää .....

Tämä esimerkki on 2. luokan matematiikan kirjasta, jossa mentiin jo vähän syvemmin joukko-opin saloihin, edelleen kuitenkin piirtelemällä. Kirja ollut käytössä v. 1978, miehen vanhan matikankirjan on poika näes mummolasta tänne kuljettanut.
Sekavaa, sanon minä, kun kirjaa selailin.

Joukko-oppia kritisoitiin voimakkaasti, sitä pidettiin liian teoreettisena, symboleja ja nimityksiä ylikorostavana sekä käytännön elämälle vieraana. Virallisesti siitä luovuttiin v. 1983.
Teksti: Wikipedia

Kuva: yle.fi/elavaarkisto

Elävästä arkistosta löytyy Koulu-tv:n opetusfilmi (1975) joukko-opista, jossa havainnollistetaan alkioita ja joukkoja Korkeasaaren Manne-tiikerin ja Jeri-leijonan avulla.
Nostalginen pätkä !


7 kommenttia:

Susanna kirjoitti...

Joukko-oppia kerkesin minäkin vielä lukea ekoilla luokilla, ja olen ihan samaa mieltä tuosta kritiikistä. Uskomattoman vaikeiksi voidaan asiat vääntää.

curvedair kirjoitti...

Neukkumatikkaa.Muistan hyvin kun vanhemmatkin tippu pelistä pois,kun menin kouluun.Tätä mitä tuli sillon ekalla luokalla;opetetaan vasta yliopiston ekalla.Hurjaa touhua.

curvedair kirjoitti...

Sitten toinen jutti Äidinkielestä:
Mihkä näitä sanahirviöitä tarvitsee 11 vuotias:
Ablatiivi
Abessiivi
Adessiivi
Allatiivi
Illatiivi
Inessiivi
Kausatiivi
Komitatiivi
Nominatiivi
Sublatiivi
Translatiivi.
Hyvin on runo ja virke hallussa,edelleenkään ei täysin selvää mitä nää meinaa ;D

Kaisa kirjoitti...

Aloitin peruskoulun syksyllä 1981, ja jotakin ihme alkioita ja joukkoja mekin piirtelimme... Siitäköhän johtuu, etten ikinä ole osannut laskea? :)

n i n n u kirjoitti...

Jep, sijamuotojen litania piti opetella ulkoa, onhan tuo mieleen jäänyt, mutta en todellakaan enää muista kaikkia mikä sijapääte kuuluu millekin.

Jokke Karjalainen kirjoitti...

Minäkin aloitin peruskoulun syksyllä 1981, ja muistan samat joukot ja alkiot. Ei minulla tainnut olla niitä vastaan mitään. Olin hyvä matikassa siihen asti, kun tuli algebrajuttuja kasilla, jolloin tipahdinkin sitten täysin kärryiltä. :)

Hirmuisen kiva ja nätti blogi sinulla Ninnu, jatka hyvää työtä!

Nimetön kirjoitti...

EI muuten luovuttu v. 1983! Mä menin kouluun syksyllä 1984 ja joukko-oppia oli vielä ekalla luokalla. Ja tämä oli pääkaupungissamme.