"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

11. helmikuuta 2011

-Finnish design-


Nyt blogissani alkaa uusi "sarja", jossa pääsee esille suomalainen design. Olen katsellut kotona ympärilleni, kurkistellut kaappeihin, että mitähän täältä löytyykään. Esille pääsee sekä tavaroita, astioita että vaatteita.
Eka juttu tulee tässä.Inkeri Leivon suunnittelema Kirsikka -koristeinen astiasto (Arabia) tuli markkinoille 1975. Tutuin on kahviastiasto, mutta sarjaan kuuluivat myöskin mm. syvät- ja matalat lautaset ja maitokannukin.

Kirsikkakoristeisia astioita EI saa pestä astianpesukoneessa, koska kuvio ei ole lasitteen alla. Kirppareilla näkee näitä pilalle pestyjä astioita valitettavan usein, kuviosta on haalistunut väri pois.
Ristiriitaista asiassa on vielä se, että tuonkin kuvan mokkakupin asetin pohjassa on maininta dishwasher proof, mutta se koskee nimenomaan sitä tassia, ei kuppia. Raitamaalaus kun kestää konepesun.

Meillä oli Kirsikat kotona vieraskuppeina, mutta pelkoa ei ollut pilalle pesusta, kun astianpesukonettakaan ei ollut.

Tätä sarjaa voisin haluta, varsinkin sen maitokannun tai teekannun.Tamara Aladinin Riihimäen lasille suunnittelema
Carmen kynttilänjalka (1972-81).
Ja tämän kun kääntää toisinpäin, siitä tulee pieni maljakko.

Monet vuodet olen jemmannut Carmen rouvan kaappiin, pitänyt vähän rumana. Pienen etsinnän jälkeen Prismasta löytyi pallokynttilä sitä koristamaan, niin kaunishan tuo on !
Ja nyt esillä.

Näitä on matalia malleja myös olemassa, saisi hienon ryhmän.
Mutta en ole aikeissa ostaa lisää. Ellei sitten vastaan tule joku halpa.

13 kommenttia:

Lyde kirjoitti...

Oi, minullakin muutama kirsikka tuolla kaapissa, sellaisia jälkiruokakuppeja. Pitääkin muistaa ottaa ne joskus käyttöön. Ja Carmen muistuttaa kovasti näitä uusia Marimekon sukat makkaralla-laseja (joita kovasti himoitsen...)!

mikko kirjoitti...

Ah, Kirsikka! Löytyy meidän kaapista syvinä, matalina ja pieninä lautasina. Ja yhtenä pilalle pestynä kulhona :D

Petriina kirjoitti...

No voi hyvä tavaton, meidän perheen punapohjaiset teekupit! Olin ihan unohtanut, että tuommoisetkin ovat elämän varrelle mahtuneet, ei aavistustakaan, minne ovat joutuneet.

BellaGodiva kirjoitti...

Tykkään varsinkin tuosta kynttilänjalasta! Sen muotoilusta ja siitä tosi-asiasta, että se on vieläpä moni käyttöinen!
Vierailijat ovat varmasti onnellisia juodessaan kahvia noista kahvikuppeista.

Anis kirjoitti...

Ihana blogi sinulla, aivan tulee himo lähteä kirppiksille. Tuota kahvikuppia en olekaan nähnyt vielä missään.

Karavaani kulkee kirjoitti...

Päivän paras ajatus,itseäni ainaskin kiinnostaa kaikenlainen suomalainen design.Varsinkin vanhempi tuotanto.Itselläni on eräänlainen "seinätapetti/lakana"vuodelta -71 josta en osaa sanoa muuta kuin suunnittelijan(Anneli Qverflander)mutta on todella hieno kotilieden mukana(?)tullut.Mutta onneksi olet blogilistassani niin näen aina uusimmat päivityksesi.

mustakissa kirjoitti...

Jossain vaiheessa noita kirsikka-kuppeja kerättiin K-kaupasta joitakin merkkejä vastaan, vähän kuin plussapisteitä tänä päivänä. Meilläkin oli koko kalusto, nyt jäljellä yksi kuppipari äipällä.
Ja hänellä on myös tuollainen Carmen, jonka 16-vuotiaani on sanonut haluavansa perinnöksi sitten joskus(tilaus on tehty noin kymmenen vuotta sitten jo..). Itse pidän kynttilänjalan ja maljakon yhdistämistä nerokkaana ja käytännöllisenä ratkaisuna:)

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kirsikka-sarja on todella ihana. Meillä on kotona muistaakseni vielä muutamia teekuppeja ja lautasia. Äitini olisi halunnut sarjaa enemmänki, mutta ei ole helppoa löytää hyväkuntosia osia... Alettaispa tuota tehdä uudestaan :)

-Kirsikan tytär

Vino pino kirjoitti...

Oi, mummolanostalgiaa! :) Mummolassani oli juuri noita kirsikkakuppeja sekä samansävyinen Aladinin maljakko/kynttilänjalka. Ihania!

pikkudidi kirjoitti...

"Ellei sitten vastaan tule joku halpa"
Noin minäkin aina lupailen itselleni. ;)

Odotan oikein innolla, mitä ihanuuksia kaapeista kuvattavaksi löydät.

Mustaleski kirjoitti...

Jotkut ovat ihan järkyttäviä mutta makuja on monenlaisia, 70-luku ei oikein inspiroi, olin silloin itse lapsi ja nuori aikuinen joten johtuisiko siitä? Mutta mielenkiintoista "penkoa" täällä:)

Hanna Halonen kirjoitti...

Minkä kokoinen tassi sinulla on noissa kirsikoissa? :) sain itse tänään lahjaksi 6kpl pelkät kupit ja nyt pitäisi löytää tassit, mutta nämäkin taitavat olla mokkakupit kun ovat niin pienet :)

n i n n u kirjoitti...

Heippa, olen myynyt jo Kirsikat eteenpäin joten en voi tarkistaa tassin kokoa. Mutta mokkakuppi on pieni ja kapea.