"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

7. joulukuuta 2018

Paljon hyvää

Löysin kirpputorilta Pirkka-lehden joulunumeron vuodelta 1969. Ja kun Pirkka on K-kauppiaitten julkaisu, on lehdissä paljon ruokaan liittyviä mainoksia.
Tässä lehdessä kannustettiin tulemaan jouluostoksille K-kauppoihin, ja oli tehty valintaa helpottamaan tavaraluetteloita kuvineen ja hintoineen eri elintarvikeryhmistä.

Erityisen kiinnostava on makeisryhmä.
Toinen toistaan kauniimpia pakkauksia, mihin on jäänyt nykyään satsaus kauniisiin makeiskääreisiin? Näitä kun syö jo pelkillä silmillä. Ei mikään ihme että makeislaatikot säilytettiin.
Huomatkaa vekkuli käsinukketonttu maha pulleana, ja tuo perinteinen tonttulakki täytettynä karamelleilla. Sellaistakaan ei enää myydä.

Lähdin katselemaan Finna palvelusta millaisia makeispakkauksia museoiden kokoelmista löytyy. Turun museolla on vapaasti jaettavia kuvia, tässä sieltä jokunen herkkupala, 60-70-luvun namikääreitä.

Kuvat: Turun museokeskus

Tämä kuva on Lappeenrannan Tapuli tavaratalosta joulunalusaikaan v. 1974. Otin tämän siksi kun kuvassa näkyy tuttuja Chymoksen Marianne raitapurkkeja. Menevät monilla sekaisin Aarikan Riemuraitapurkkien kanssa, ja kirpputoreilla näkyykin aika villiä hinnoittelua kun Chymoksen purkkeja myydään Aarikkana.
Ja katsokaapa savukkeiden sijoittelua, siellä ovat kuin mikä tahansa tuoteryhmä, vieressä makeiset ja lastenruuat!

Kuva: Lappeenrannan museot, kuvaaja Aarne A. Mikonsaari.

(Jouluisia makeisia ja pakkauksia voi etsiä Finnasta hakusanoilla joulumakeiset, joulupakkaukset. Hakuehtoihin kannattaa ruksata esine ja/tai kuva riippuen mitä haluaa nähdä.)

Näiden kuvien myötä oikein herkullista viikonloppua!

4 kommenttia:

Heli kirjoitti...

Hei
Ihania karkkipakkauksia. Muistui mieleen lapsuudenaikaiset suklaalevyt hienoilla jouluaiheisilla kuvilla.
Heli

tyyne-setä kirjoitti...

Suklaat tuovat mieleen hämäriä muistoja joululta, jona olin 7-vuotias...

Väitteen "ennen olivat asiat paremmin" voi perustella sillä, että ennen konvehdit, jopa jotkut pastillit myytiin peltirasioissa, joista sai hyviä käyttörasioita niiden tyhjennyttyä. Minulla on vieläkin yksi sellainen perhonsidontatarpeiden rasiana, vuodelta 1974!

KristiinaS kirjoitti...

Ai että nää sun jouluaiheiset postaukset on olleet hauskoja. Makeiset, voi hyvänen aika miten on nostagisia ja kivoja pakkauksia. Siesta oli tosi hyvää, semmosta nougat-suklaata.
Mulla on tallella yksi joulupukki, jonka sisällä oli karkkia, niskana on jousi joten sen pää heiluu kivasti.

Millimari kirjoitti...

Vaikka ennen kaikki ei ollutkaan paremmin niin jotkut asiat olivat. Suklaalevyt saivat joulukääreen ja ainakin tavarataloissa pikkuostokset paketointiin jouluaiheisiin paperipusseihin. Joitakin on vielä minulla jäljellä ja säilytän niissä joulukoristeita. Ja jokunen vanha konvehtirasiakin, pahvinen ja peltinen. Muuten, myös kirja- ja kangaskaupoissa käärittiin ostokset paperiin - nyt ei mihinkään. Se ei ole ihan hyvä asia vaikka olisikin oma kassi mukana, koska siellä voi olla muitakin tuotteita. Mielestäni tehokkuus on viety liian pitkälle.