"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

21. toukokuuta 2018

Kielojen aikaan

Kouluajoilta on jäänyt mieleen biologian kirjassa ollut kappaleen otsikko: "Kielo ja tuomi kukkivat koulun päättymisen aikoihin."
Näin ei enää juurikaan ole, vaan kyllä keväät ovat aikaistuneet ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Nyt kukkivat juuri kielot, omenapuut ja syreenit, tuomet ovat jo lopettelemassa kukintaa. Tämä vuosi on tosin varmasti keskiarvoa vähän etuajassa, puutarhassa tapahtui ihan parissa päivässä alkuräjähdys kun kaikki kasvit tulivat niin äkkiä esille ja kukkaan. Onkohan meillä mitään enää juhannuksen aikoihin?

Kielo on ihana kukka, ja kerään joka kevät niitä maljakkoon, näin on tapahtunut lapsesta asti. Kotona meillä oli kielopaikka, sieltä haettiin tuoksuvaiset niin kauan kunnes tapasimme siellä kyykäärmeen köllöttelemässä kivellä. Miten voikaan lapsi pelästyä niin paljon. Juoksin itkien koko matkan kotiin peltojen poikki, kun muut huutelivat perässä. Koskaan ei enää tuolla käyty, vaan etsittiin toinen kielopaikka. Ja kammo käärmeisiin tuli, on tosin mennyt jo pois kun niitä aikuisiällä on tavannut.

Kielot kuuluivat myös koulun kevätjuhliin. Keräsimme sinne valtavia kimppuja jotka tuoksuivat huumaavalta, kun aamulla aikaisin tulimme juhlaan esiintymään ja laulamaan suvivirttä.

Ajat muuttuvat, ei ole enää välttämättä lapsilla kevätjuhlia, liekö suvivirttäkään. Minun poika on suurkoulussa jossa yli 900 oppilasta, koskaan ei ole ollut mitään kevätjuhlaa. Keskenään pitävät jotain nyyttikestejä, syövät sipsejä, katsovat leffaa ja pelaavat kännyköillä. Se on nykypäivän kevätjuhlaa. En ole siis koskaan nähnyt kun poika pokkaa todistuksen. MUTTA ensi vuonna kun hänellä alakoulu loppuu, on joku ruusutilaisuus johon vanhemmatkin kutsutaan mukaan. Sitä odotellaan!
(Muoks* Kuudesluokkalaisten ruusujuhla oli järjestetty arkipäivälle keskelle päivää, joten eihän työssäkäyville vanhemmille ollut mahdollisuutta päästä katsomaan tilaisuutta.)

Huomasin, etteihän minulla ole oikeastaan pieniä maljakoita ollenkaan. Myin vanhan "kielomaljakon" (Kastehelmi) juuri pois. Löytyihän sitten tuo matala Kehrä.

Helteistä viikkoa!


4 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Kielot ovat ihania, meilläkin poimitaan niitä :)

KristiinaS kirjoitti...

Kielokimppu mullakin tässä tuoksuu! Kotiintullessa ostin romanialaiselta naiselta. Hän ahkerasti myy Iso Numero lehteä, eli tekee jotain ansaitakseen niin häneltä mielelläni kielot ostin. Muuten en näille mitään anna.
Kyllä kielo ja tuomi ovat ihan ehdottomia kevään tuoksuja.

tyyne-setä kirjoitti...

Surkealta kuulostaa tuollainen kevätjuhlinta. Oli nimittäin aika juhlavaa 70-luvun alulla herätä kevään viimeiseen koulupäivään, pukea ylle ne varjellut tai varta vasten ostetut vähän paremmat vaatteet... Käydä kevätjuhlassa ja palata kotiin kaveriporukassa, jokainen erikseen ja yhdessä ihmetellen: voiko tämä olla totta, kesäloma on alkanut NYT! Kesä edessä uimisineen, onkimisineen, pallopeleineen...

n i n n u kirjoitti...

Kari, älä muuta sano. Ihan samanlaiset fiilikset itsellä lapsuuden kevätjuhlista. Ne oli upeita muistoja.