"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

19. huhtikuuta 2016

Kammareista kadonneet


Kammari= pienehkö asuinhuone, usein makuu- tai vierashuone. Silloin ennen vanhaan.
Meillä maalla talossa on keskikammari ja peräkammari. Keskikammari oli olohuone telkkareineen, peräkammari makuuhuone. Kuulinpa tässä hiljattain että peräkammari on toiminut synnytyshuoneenakin, kun tätini on syntynyt siellä.

Mutta tässä on kaksi huonekalua, käytöstä kadonneita, mutta ei muistoista.

Anttila tavaraluettelo 1969
Kampauspöytä katosi sen myötä kun wc-tiloista alettiin tekemään monitoimitiloja meikkauspisteineen. Tämä on oikein se perinteinen tiikkinen jossa 3-osainen kuvastin, kääntyvät sivukuvastimet. Kampauksen näki vaivattomasti joka puolelta. Aito turkisjakkara lämmitti mukavasti aamupalelevaa.

Nostalgisia kapistuksia, viime viikolla oli täällä kahdella kirpputorilla myynnissä. Odottelivat varmasti vaan sitä oikeaa ostajaa, kyllä näitä nostalgianälkään vielä menee.


Anttila tavaraluettelo 1966
Ompelupalli, myös varaistuin, rahi. Kannen alla säilytettiin ompelutarvikkeita, mahtui niin äidin kuin tyttären ompelutarvikkeet. Tässä huonekalukankaalla päällystetty, oli myös (teko)nahkaisia.
Mummolassa oli nahkaisena, väriltään ruskea-sininen, lapsena sillä tuli kovasti leikittyä. Palli on edelleen tallessa, mutta hylättynä. Täytyykin katsoa josko sen pelastaisi...
Anttilan tavaraluettelon mukaan ompelupalli oli suosittu: "Suuren menekin ansiosta uskomattoman huokealla". (12,80mk.)


11 kommenttia:

PiipeA kirjoitti...

Molemmat löytyvät vielä meiltä! Tosin peilipöydästä ovat peilit hävinneet johonkin. Sinipunainen rahi on ahkerassa käytössä, sillä säilytän siinä lankoja ja pidän sen päällä jalkoja, kun telkkaria katselen.

Nimetön kirjoitti...

Minulla on vielä isomummoni vanha kampauspöytä tallessa ♥ Harmi vain, että se ei mahdu nykyiseen asuntooni, onneks äitini otti sen huostaansa siksi aikaa, että joskus hommaan isomman asunnon. :) Mutta sillä on tullut monet kerrat lapsena kyllä peilailtua ja leikittyä. Ihana ♥

Lorenzas skafferi kirjoitti...

Mitä tuo peilikaappi on mahtanut maksaa uutena? Olen nähnyt näitä peilikaappeja kirpputoreilla silloin tällöin mutta yleensä jakkaraa ei ole. Äidilläni oli toisenlaisen peilikaapin mutta jakkara oli aika samanlainen, muistaakseni jalat putosivat pois monta kertaa ja isä kyllästyi liimamaan niitä takaisin jossain vaiheessa ja jakkara heitettiin pois :)

Elina kirjoitti...

Tuttuja molemmat. Minulla on melkein samanlainen kampauspöytä - nyt vintillä, kun ei mahdu mihinkään, mutten raski luopuakaan - ja äidilläni on edelleen tuollainen käsityöjakkara, kahta eri ruskeaa.

KristiinaS kirjoitti...

Täälläkin näin eilen kirppiksellä kampauspöydän, just kolmipeilinen. Nuori nainen sitä kovasti katseli 'sillä silmällä'.
Karvapalleja meillä oli kaksikin, broidi toi ne jostain näyttelystä, joka oli ollut Expo-hallissa Kasaritorilla.

Raitalammas kirjoitti...

Ihania muistoja tulee näistä kahdesta huonekalusta. Muistan, miten lapsena leikin kampauspöydän peileillä. Oikein asetettuna niistä näki äärettömän määrän omaa kuvaansa. Kampauspöytä minulla on edelleen, mutta se on moderni Ikea-versio.

Heleena kirjoitti...

Meidän tyttöjen huoneeseen saatiin juuri samanlainen kampauspöytä, kun uusi kotimme valmistui.
Oli tarpeellinen monet, monet vuodet. Vielä 80-luvulla oli makuuhuoneessa samaa tyyliä, mutta valkoinen. Minne lie sekin joutunut?
Ompelujakkara, tekonahkainen, valko-ruskea on vielä olemassa. Pitääkin ottaa se aktiiviseen käyttöön.

Mirkkukaroliina/Burmanhurmaa kirjoitti...

Meiltä löytyy nämä molemmat :)

Ulrika kirjoitti...

Jollet ole katsonut niin tipsi : katso ohjelma : Vem bo här . Ruotsin kanavalta svt1. 70luvun koti , säsong 2 jakso 3 ( S 2 A 3) .Näin ohjelman niin tuli heti mieleen sun hauska blogi :))

Seijasisko kirjoitti...

Minulla on iso 1800-luvun lopulta oleva piianpeili vanhan kirjoitus pöydän päällä makkarin ikkunan vieressä. Siinä minä laitan itsen "meno"kuntoon.

n i n n u kirjoitti...

Kiva kun säilyttelette, tulevaisuuden antiikkia!
Nappasin tuosta nyt yhden kampauspöydän hinnan tiikkinen/mahonkinen vuosi 1970, 119mk.