"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

13. lokakuuta 2015

Oi Leea Leea


Salomon Lillkvist kehitti 1950-luvun alussa nerokkaan muovisen komeronlukon, joka sai persoonallisen nimensä keksijän vaimon Leean mukaan.
Komeronlukosta tuli retrohitti.
Niinpä piti ihan katsoa meillä kotona maalla ja mummolassa olevia salpoja tarkemmin.
Ja kyllä, Leea nupissa lukee. Miksi en ole koskaan huomannut kirjoitusta vaikka ovia olen avannut satoja kertoja?
Ovathan nuo symppiksiä. Mutta eivät olleet 80-90-luvulla kun haluttiin hävittää kaikki vanha, komerot ja kaapit meni roskiin.
Nyt salpoja etsitään rakennusapteekeista ja ostopalstojen kautta. Leean kysynnän pani merkille myös somerolainen Somerhela-yritys, ja Leeaa valmistetaan taas. Värin voi valita vapaasti värikartalta. Miten sopisi Leealle retron oranssi tai vihreä?
 


10 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Meillä mökillä löytyy kaikista kaapeista tuollaiset ovenlukot.

n i n n u kirjoitti...

Hirmu yleisiä olleet, olikohan muita juuri edes myynnissä...Leeasta on myös isompi leveämpi versio, mummolla sellaiset olohuoneen komeroissa. On kyllä hauska miten jostain ihan noin arkisesta tulee sitten jotain haluttua "designia."

Suvituulian käsityöpaja kirjoitti...

Meillä oli lapsuuden kodissa tuollaiset kahvat. Nimenomaan valkoisena. Niitä komeronovia säilöttiin monta vuotta, kun olivat niin ihanat vaikkeivat enää niin muodissa olleetkaan silloin enää.

Korustamo kirjoitti...

Onpa mukava, kun joku jaksaa elvyttää vanhaa<3

Nimetön kirjoitti...

Meidän talo on 60-luvun lopulla valmistunut, ja vaikka taloa on muuten uudistettu niin kaikissa makuuhuoneissa on alkuperäiset vaatekomerot. Leea-lukot löytyy kaikista vaatekomeroista :) Harmillisesti pari lkkoa mennyt ajan saatossa rikki, pitäisi ehkä hankkia tiollaiset uudistuotantoversiot tilalle...

Nimetön kirjoitti...

Tutun näköinen on menneiltä vuosilta. En ole varmaan koskaan kuullut tuota, että sillä tuollainen nimi oli. Metsäntyttö

Merde kirjoitti...

Mielenkiintoista! Pitääpä tsekata onko meidänkin mökillä just tuollaiset vetimet. Kovasti samannäköiset ainakin. :)

Koivurinteen rouva kirjoitti...

Tää on ihanin vedin. Meilläkin löytyy näitä keittiöstä!

VIHREÄ KAMARI | Tuovi ja Ville kirjoitti...

Tuttuja lapsuudesta - hassua, miten nopeasti rakennustapa muuttuu ja vanhat tyylit katoavat.

Tuovi

Nimetön kirjoitti...

Mummilassa oli tuollaiset! Ja on vieläkin, vaikka enää se ei ole mummila vaan tätilä. Luulin pienenä, että niissä lukee LEGO. Aika samanlainen fontti? Omakohtainen muistokin on: serkkutytön kanssa mentiin kaappiin ja jotenkin saatiin vedettyä se ovi kiinni niin että lukko napsahti kiinni. Sitten kun pelastajat saapuivat oltiinkinnjonsen verran paniikissa että työnnettiin jaloillamme ovea aukipäin, niin ettei lukkoa sitten saanut ulkopuoleltakaan auki. Siinä auunniteltiin jo järeämpiein työkalujen käyttöönottoa, mutta sitten ovi kuitenkin saatiin onneksi auki. Ikää meillä pikkulikoilla oli silloin vajaa 3v.

- LeenaK