"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

12. kesäkuuta 2015

MatkamuistolasiVanhoja matkamuistolaseja tulee silloin tällöin vastaan.
Kylkeen liimattua siirtokuvatarraa aika on monesti kohdellut huonosti, se ei ole enää ehyt. Kerran olisi ollut suht hyvällä kuvalla Vääksyn kanavan matkamuistolasi, mutta se oli sitten pilattu niin että hintalapputarra oli osittain liimattu kuvan päälle. Hiukan kun yritti tarraa irroittaa niin lähti kuvaa mukana...

Kouvolan uimahallin lasi on kuitenkin priima, ja euron hintaisena hyväkin ostos. Vaan miksi joku uimahalli on saanut oman nimikkomukinsa? Sen täytyy olla jotain erikoista... Ei kun googlen kimppuun.

Kouvolan Urheilupuiston uimahallin on suunnitellut arkkitehti Jorma Järvi (1908-62), halli valmistui v. 1964. Muotokieleltään se on uimahalliksi poikkeuksellisen kokeellinen. Jorma Järvestä kertovalla sivustolla rakennuksesta käytetään sanoja "hyperbolinen
paraboloidimuoto." Järvi ehti kuolla ennen hallin valmistumista, jolloin rakennus saatettiin loppuun hänen avustajiensa toimesta.


 
Kuva: www.mfa.fi/jormajarvi


4 kommenttia:

Laura kirjoitti...

Minulla on tuolta parin sekunnin muistoväläys vuodelta -84 tai -85, kun olimme parhaan ystäväni kanssa "uimassa". Olin tuolloin 4-5-vuotias. Hauska nähdä halli kokonaisuudessaan, muistan vain palan ulkoallasta :) Ja olen muuttanut pois -85.

Päivi kirjoitti...

Hauskan matkamuistolasin olet löytänyt edullisesti, kyllähän noitakin keräilisi jos löytäisi. Jännä juttu että Kouvolan uimahalli saanut aikoinaan oman mutta juttusi valaisi sitäkin puolta. Itsellä on lapsuuden kodin peruja Langinkosken museon pienet matkamuistolasit, äitini joskus ostanut käydessään "Lankkarilla"☺

Sari kirjoitti...

Minä en olekaan nähnyt noita ennen tuollaisina laseina. Meillä äiti ja isä kokosivat snapsilasikokoelman häämatkallaan noista paikkakuntalaseista ja ne on edelleen tallessa. Sinisiä, vihreitä ja viininpunaisia. Kauniita.

60luvunnahkahousut.com kirjoitti...

Onpa siisti lasi, kivan värinenkin! Minä olen keräillyt joitakin ulkomaalaisia pieniä turistipyyheliinoja missä kartta kohteesta. niitä on hauska laittaa esim. vieraskäsipyyhkeiksi.