"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

8. kesäkuuta 2012

Suomalaista


Kävin tuossa jokin aika sitten Riihimäen lasimuseossa ja iski hirveä innostus alkaa keräilemään (enemmänkin) suomalaista lasia.
Niinpä nyt on tilpehöörien ostelu jäänyt oikeastaan kokonaan pois, ja tilalle tullut enemmän "designia."Paikallisilta kirpputoreilta Kastehelmi ruskeat kermakko + sokerikko 15eur. Oiva Toikan Kastehelmi oli aiemmin tuotannossa 1964-1988, kermakkosettiä sekä kynttilänjalka-maljakkoa alettiin valmistaa 70-luvun alussa.
Suosituimpia osia tehdään jälleen uusissa tämän päivän väreissä. Kermakkosettiä ei.


Kaj Franckin Scandia -sarjan ruokalusikat 6kpl 5eur.

Iittalan joku? kermakko 1eur. Sarja ja muotoilija vielä hakusessa.


***

Jos haluaa metsästää vanhaa Riihimäen lasin lasitavaraa, silloin kannattaa mennä Riihimäelle !
Tämä tuli selväksi kun kirppareilla siellä kiersin.Jälkiruokamalja on Erkkitapio Siiroisen Nostalgia -sarjasta (1974-76), tämän yksinäisen noukkasin mukaani yhdeltä Riihimäen kirpputorilta 2eur hintaan.

Toinen Riihimäen ostos, Aarikan purkki iso, 8.50eur. Kirppishinnaksi korkea hinta, menisikö tämä sitten heräteostoksen piikkiin, tosin purkki on oikein hyvässä kunnossa ja minulta puuttui tämä väri.
Seli seli.
Paikalliselta kirpputorilta ostettu malja (3.50eur), en silloin tiennyt ken on, epäilin vahvasti kuitenkin kotimaiseksi.
Selvittelyn jälkeen malja paljastui Kumelan lasitehtaan tuotteeksi, valmistettu 1960-luvulla, suunnittelija Sirkku Kumela-Lehtonen.
Muut värit väritön, lila, sininen ja ruskea.
Parinkympin tietämissä pyyntihinnat.

Kumelan (1937-1986) tuotanto on ollutkin minulle aivan vierasta, mutta hienoja lasiesineitä sieltäkin tuli, eivät ole kuitenkaan niin arvostettuja kuin Riihimäen lasin tuotteet.Tutuin Kumelan esineistä lienee snapsilasi Lapikas (1975-85), meni varmaankin hyvin kaupaksi matkamuistona ja pienenä tuliaislahjana. Eri värejä.

Muistan lapsena ihmetelleeni tätä meidänkin kirjahyllystä löytynyttä "lasikenkää."

Kuva: laatutavara.fi

Jos kiinnostuit Kumelasta, hyvä tietopaketti
painetussa muodossa Kaisa Koiviston kirjassa:

Oy Kumela:
Lasimaalaamosta tehtaaksi 1937-1985.

12 kommenttia:

Nipsu kirjoitti...

Tää sun blogi on ihana tietolähde kaikesta mielenkiintoisesta, kiitos siis siitä :) Innolla aina luen postauksesi ja blogia muutenkin läpi.

AnniK kirjoitti...

Noista soppalusikoista minulla on sellainen lapsuusmuisto että meinasi suupielet revetä suurta lusikkaa suuhuni sovitellessa:D Meillä lusikat taitavat olla tällä hetkellä mökkillä.
Ihania aarteita olet kirppareilta löytänyt!
Mukavaa viikonloppua :)

Tanttarella kirjoitti...

Ihanan värisiä nuo ruskeat. Meillä tuo kermakko ja jokunen kulho sellaista tummemman vihreää lasia, siis tuota kastehelmeä. Muistaakseni vanhempieni häälahjaa tai kihlalahjaa ollut aikoinaan.

Katja kirjoitti...

Minulla oli vielä keväällä nuo ruskeat kermakko ja sokerikko, mutta vein kirpparille myyntiin. Hetihän ne sieltä meni :)
Kastehelmeä kerään, mutta ruskaa minulla ei ollut kuin nuo, joten niistä eroon. Turkoosia ostan aian kun tulee sopivasti vastaan. Eipä vaan ole tullut pitkään aikaan.
Nuo muut lasit oli minulle ihan uusia.

Ninni kirjoitti...

Aivan ihania.. ja tuttuja lasiesineitä.

Minullakin on Kastehelmi kermakko ja sokerikko ruskeana. Kumelan lapikkaita löytyy myös.

SarP kirjoitti...

Eka kuvasta ottaisin kaikki!
Ruskea lasi ei ole suosikkini, mutta juuri Kastehelmessä se näyttää hyvältä. Aarikan purkki on kiva myös. Mielestäni olet tehnyt hyviä ja todella edullisia kirppisostoksia. Vähän kade;).

Kodinsielu kirjoitti...

Hauskoja löytöjä. Minulla nuo Riihimäen kermkko ja sokerikko tumman vihreinä ja kirkkaina...kivoja ja somia myös kokonsa puolesta. :)

n i n n u kirjoitti...

Scandiassa on leveä ja kuppimainen lusikkapesä, erilaisempi mitä on tottunut.

Annina kirjoitti...

Hih, sisko kerää noita lapikkaita ruskeena. Meillä oli aikoinaan kotona kirjahyllyssä yksi koristeena ja aina luulinkin sitä vaan koristeeksi. En oo tajunnu että se on snapsilasi :D

Nimetön kirjoitti...

Meilläkin oli 80-luvulla "pullonvihreänä" tuo lapikas pyörimässä kotona. Ei tietoa mistä tuli taloon, mutta pikkusiskot leikkivät varmaan sillä eniten=)
Oisikohan mummolan piharakennuksessa laatikossa nykyään...

Nikadora

Korustamo kirjoitti...

Voih, nuo lusikat on just mun ostoslistalla ja haarukat +veitset,jos vaan löytyisi!

Tickler kirjoitti...

Ihania muistoja tulee täältä sun blogista, kiitos!
Tuota Kumelan maljaa on tehty myös korkealla jalalla. Mummi on kaikille lapsilleen ostanut niitä eri värisinä, joten meidän suvussa niitä näkee :).