"NYKYPÄIVÄÄ EI OLISI ILMAN MENNEISYYTTÄ, JA IHMINEN ILMAN MUISTOJA ON RUTIKÖYHÄ"

18. maaliskuuta 2011

Isäkin synnytti-vai synnyttikö ?



70-luvun puolivälissä ei ollut vielä ollenkaan itsestäänselvyys että isä voisi noin vain marssia mukaan synnytyssaliin.
Asiasta löytyi faktatietoa Kaks´plus- lehdestä 1976, jossa isän mukanaolosta oli kysytty 60 suomalaisesta synnytyssairaalasta.

Varsin monissa sairaaloissa edellytyksenä synnytyssaliin pääsyyn oli se, että isä on valmennettu asiaan, eli käynyt synnytysvalmennuskurssin ja että sairaalassa on perhesynnytykseen käytettävät tilat vapaana.

Ähtärissä isän mukanaolo oli  "mahdollista lääkärin luvalla,
jos isä saanut tarpeeksi tietoa synnytyksestä." (?)
Riittiköhän lääkärikirjasta luettu ; )

21 sairaalaa otti isän mukaan ihan ilman mitään valmennusta ja
9 sairaalaa oli sellaisia, joissa isä ei päässyt ollenkaan synnytykseen.
(Mm. silloin vastavalmistunut Lahden aluesairaala, nyk. PHKS, Lappeenranta, Jyväskylä, Turku Yliopistollinen sairaala.)
Kätilöopistolle isän mukaolo tuli mahdolliseksi loppuvuodesta 1976.

Miten teillä 70-luvun lapsilla, varsinkin jotka alkuvuosina syntyneet, tiedättekö oliko isänne synnytyssalissa ?

27 kommenttia:

Kaisa kirjoitti...

Olen syntynyt 1974 Vaasan sairaalassa. Asuimme Lapualla, mutta äitini oli yli 40-vuotias eikä häntä siksi "tohdittu" ottaa Seinäjoelle. Isä ei ilmeisesti edes ajatellut tulla mukaan synnytykseen, olen kuullut että putkahdin maailmaan niin nopeasti, ettei isä ollut ehtinyt ajaa vielä 80 km matkaa kotiin kun olin jo syntynyt. :)

Altocumulus kirjoitti...

Olen syntynyt -78 ja isää ei huolittu synnytykseen, koska ei ollut ehtinyt käydä valmennusta. Tämä KYSissä.

Johanna kirjoitti...

Minä olen syntynyt 1974 (Mikkelissä) ja veli -78 (Lahdessa), eikä isä ollut mukana kummankaan synnytyksessä. Äiti joskus kommentoi, ettei olisi kyllä huolinutkaan ;) Mutta saattaa hyvin olla ettei isä olisi päässyt edes halutessaan, jotenkin olen saanut äidin puheista sellaisen käsityksen ettei tuohon aikaan olisi tullut edes mieleen moista olettaa tai ehdottaa. Serkkuni syntyi 80-luvun alkupuolella (-82?) ja hämärästi muistelen, että enoni oli mukana hänen synnytyksessään, ja että se oli vielä silloin aika radikaali juttu. Sairaalaa en tiedä, asuivat kuitenkin tuolloin Nurmijärvellä.

Siili kirjoitti...

Olen tosin syntynyt vasta -82, mutta isäni ei ollut mukana synnytyksessä. Hän oli töissä ja kuulemma kahvipaussin aikoihin oli tullut tunne että: "nyt se tyttö tuli". Isäni on siis paitsi ahkera, myös ennustuskykyjä omaava ;D

Eryah kirjoitti...

Olen syntynyt TAYS:ssa ja ei ollut isa mukana. Aitini ystavansa kanssa korotteli bussilla synnyttamaan :)

AnneVee kirjoitti...

Olen syntynyt -75 KYKSissä (nyk. KYS) ja legendan mukaan isäni oli mukana, mutta jätti sen kokemuksen vuoksi menemättä pienempien sisarusteni synnytyksiin.:)

Anonyymi kirjoitti...

Olen itse syntynyt -70 ja isäni ei ollut mukana synnytyksessä. Pikkusiskoni syntyi -76 eikä silloinkaan isää huolittu mukaan. Se mikä minulle on jäänyt mieleen tuosta siskoni syntymästä, niin myöskään minua, 6-vuotiasta isosiskoa ei päästetty synnyttäneiden osastolle katsomaan pikkusiskoa, vaan jouduin jäämään aulaan odottamaan, kun isäni kävi katsomassa äitiä ja siskoa! Vuonna -83 toisen pikkusiskoni syntymän jälkeen me isosiskot sentään pääsimme katsomaan siskoa ikkunalasin takaa vauvalaan. Silläkään kertaa ei isäni ollut synnytyksessä mukana.

SanniKaarina

RuusuLiisa kirjoitti...

Mieheni on syntynyt 1971 eräässä mainitsemassasi 'ei isää mukaan'-sairaalassa. Appiukko oli mukana synnytyksessä ilman sen kummempia kommervenkkejä. Itse olen syntynyt samassa sairaalassa useita vuosia myöhemmin ja myös isäni oli mukana synnytyksessä. Riippuen varmasti kätilöstä ja muusta henkilökunnasta jne. Äitini kertoman mukaan Kaarina-kätilö oli ehdottomasti sitä mieltä, että se on isän tehtävä olla äidin rinnalla, kätilöillä on muutenkin riittävästi tekemistä.

curvedair kirjoitti...

Oon Syntynyt 72 Naistenklinikalla (Helsingissä)maaliskuussa.Mutsi kun oli sairaalassa,niin faija kertoman mukaan nappaili jaloviinaa ja kuunteli Santanan Abraxas levyä himassa ;D

Minna kirjoitti...

Olen syntynyt 1975 Kätilöopistolla suunnitellulla sektiolla, joten luonnollisestikaan sen ajan mukaisesti isä ei ollut mukana leikkaussalissa.

Juhannusruusu kirjoitti...

Minä ja sisarukseni olemme syntyneet Naistenklinikalla -72, -75 ja -81. Isä ei ollut mukana yhdessäkään synnytyksessä. Kun veljeni syntyi -81 muistan katsoneeni häntä lasin takaa.

Kokox kirjoitti...

Oon syntyny -72 Pietarsaaressa ja sisarukseni ovat syntyneet -74, -77 ja -78 Kokkolassa. En tiedä sairaaloiden tuolloisia käytäntöjä, mutta isä ei ollut synnytyksissä mukana, tuskin olisi mukaan halunnutkaan. Muistan myös kuinka pienempiä sisaruksia käytiin lasin takaa kerran ihailemassa. Ja kotona oli kodinhoitaja meidän isompien kanssa, kun äiti oli sairaalassa ja isä tietysti töissä.

Pirkko kirjoitti...

TYKSiin on ainakin vuonna 79 ja 80 päässyt isiä mukaan, mutta valmennuskursseista en tiedä. Aika epätavallistahan tuo taisi olla vielä pitkälle 80-luvullekin.

Anonyymi kirjoitti...

1972 Oulussa Tuiran synnytyssairaalassa isä olisi muuten päässyt mukaan, mutta flunssa/influenssaepidemian takia tätä ei sallittu. 1975 samaisessa sairaalassa veljeni syntyessä isämme oli mukana synnytyksessä. Valmennuksessa oli varmaankin käyty.

Villasukka kirjoitti...

Olen syntynyt -70 Mikkelissä. Isä oli töissä kun äiti synnytti minua, ja isälle soitettiin töihin, että nyt se tuli. Meni sitten töiden jälkeen katsomaan.
Veli syntyi viisi vuotta myöhemmin, ja silloinkaan isä ei ollut mukana.
-80 luvulla ex-äitipuoli esitti mahdollisten lisäsisarusten saamisen ehdoksi, että isä osallistuisi synnytyksiin - hän taas kieltäytyi ehdottomasti.

Pieni Lintu kirjoitti...

Hauska postaus ja kiva uusi keväinen ilme blogilla!

Ei ole mun isä ollu synnytyksissä mukana, eehei, vaikka minä nuorimmaisena syntynyt -82. :)

Mirja kirjoitti...

Olen syntynyt 1978 KYKS:ssä vanhempieni esikoisena. Isä oli mukana joten ilmeisesti kurssit käynyt. Oli kuulemma ollut synnytyksen jälkeen sen verran poikki että oli vaan huokaissut ettei tulisi mieleenkään lähteä mitään varpajaisia remuamaan. Kömpi sitten kotiin huilaamaan. :)

mustakissa kirjoitti...

Olen syntynyt 1970 Länsi-Ruotsissa. Ei ollut isä synnytyksessä ja näki minut ensimmäisiä kertoja vain lastenhuoneen lasin läpi.
Kun esikoiseni syntyi 1993 keisarinleikkauksella Kymenlaakson keskussairaalassa, ei hänen isänsä päässyt mukaan, vaikka olin hereillä koko operaation ajan.Lapsi kyllä vietiin heti hänelle,sillä aikaa kun minut karsittiin kasaan. Nykyään kuulemma pääsee myös leikkaussaliin.

Anonyymi kirjoitti...

Olen syntynyt helmikuussa 1974 Satakunnan keskussairaalassa. Isäni ei tuon ajan hengen mukaan ollut mukana synnytyksessä eikä myöskään vuosina 1980-1987 syntyneiden sisarusteni synnytyksissä.

Outi ♥ kirjoitti...

Hauska postaus. Itse olen syntynyt 1981 ja isäni oli kyllä mukana synnytyksessä. Silloin ainakin jo pääsi isä mukaan synnytykseen. Ja sairaala oli Tays. :)

LeenaK kirjoitti...

Olen syntynyt v. 1971 Kätilöopistolla. Isäni oli mukana, mutta (kuten erään toisenkin kommentoijan isä :)) nuorempien sisarusten synnytykset jätti väliin rankan kokemuksen johdosta.

Matleena kirjoitti...

Minä olen synnyttänyt esikoiseni 1970 Rovaniemellä Lapin Keskussairaalassa. Silloin ko. sairaalassa pääsivät isät mukaan syynnytykseen, jos olivat osallistuneet äitiysneuvolassa synnytysvalmennukseen. Minun mieheni ei päässyt arki-iltojen valmennukseen töiden takia eikä niin ollen synnytykseenkään. Ei hän kyllä olisi ollut kotonakaan H-hetkellä eikä häntä olisi saanut kiinni puhelimellakaan, oli sellaisessa työssä. Toinen lapsemme syntyi 1973 samassa sairaalassa ja, kun olin jo "konkari", niin ei silloin enää tarvittu miestä mukaan. ;D

Anonyymi kirjoitti...

Olen syntynyt marraskuussa 1974 Satakunnan keskussairaalassa. Isäni oli käynyt valmennuskurssin ja oli ollut innolla menossa mukaan saliin, mutta viime hetkillä paljastui että sairaalan käytännöt kielsivätkin isien mukanaolon.

Anonyymi kirjoitti...

Olen synnyttänyt silloisessa Tampereen keskussairaalassa -73 ja 74 ja -80. Mieheni oli mukana kaikissa synnytyksissä. Kurssi piti käydä ennen ensimmäistä synnytystä, muihin pääsi jo konkarina. Valmennuskurssien sisälltöä en enää muista, mutta ainakin hengitysharjoituksissa isä oli mukana. Ja myös sairaalakäynti oli pakollinen. Isien osallistuminen tilastoitiin neuvolassa. Ainakin meidän alueemme, maalis- huhtikuussa -73 syntyvien, valmennusryhmässä oli kymmenkunta isää.

omenainen kirjoitti...

Olen syntynyt -77 Kättärillä tai Naistenklinkalla (en koskaan muista kummalla, vaikka kysynyt olen monasti). Isä oli mukana synnytyksessä.

Veljeni syntyi -82 Salossa. Isä sekä oli mukana synnytyksessä, että otti myös valokuvan(kuvia?) vastasyntyneestä synnytyssalissa.

Maria kirjoitti...

Minä synnyin KYSissä v.75, eikä isää päästetty synnytykseen, vaikka olisi halunnut (oli kai sitten se kurssi käymättä!). Vähän erikoinen ratkaisu sairaalalta, jos olisi ollut harkinnan mukaan mahdollista, koska isä oli mukana siskon synnytyksessä jo v.71vanhempieni asuessa hetken aikaa Ruotsissa. Ja hyvä tosiaan että oli mukana, koska äiti oli tuolloin täysin ruotsia taitamaton ensisynnyttäjä - eikä synnytys ollut ihan helpoimmasta päästä, kun sisko painoi lähes viisi kiloa.

pulmusirkku.blogspot.fi kirjoitti...

Kyllä kätilöopistolle isät pääsi jo 1972.